Щілина між зубами. Як усунути?

5633

У стоматологічній практиці дана патологія анатомічно неправильного розташування зубів, що утворюють щілину, називається діастемою. Діастема частіше розвивається між передніми зубами. В одних випадках вона є невеликою щербинкою в зубах розміром 1-2 мм, в інших — утворює щілину 6 мм, іноді простір між зубами досягає 9 мм, перетворюючись на дірку.

Чи варто турбуватися, якщо у вас є така щілина між зубами? Чи потрібно її позбуватися і як? Розкриваємо всі особливості лікування цієї патології.

Щілина між зубами у жінки

 

Щілина між зубами: причини появи

Серед найпоширеніших факторів — неправильне формування обличчя та неправильний прикус, спадковість, анатомічно неправильне кріплення вуздечки губи, при аномально маленьких зубах, через що виникає щербатість всього зубного ряду.

Діастеми розрізняються за походженням, розташуванням і типом зміщення. Також окремо виділяють помилкові та справжні діастеми. У дітей частіше зустрічається тимчасова діастема між центральними різцями, яка зі зростанням зубів проходить самостійно.

Справжньою діастемою вважається, коли сформовано прикус, а молочні зуби змінилися на постійні. Таку аномалію можна прибрати лише у кабінеті стоматолога. Зазори бувають не тільки на передніх зубах, а й між будь-якими іншими зубами у верхній чи нижній щелепі. Така щілина називається "трема".

Щілини між зубами у дітей

 

Щербинка в зубах: чи варто її позбуватися?

Нерідко діастеми та треми призводять до стоматологічних проблем – запалення ясен, утворення «кишень» в окісті, передчасної втрати зубів. До того ж доставляють багато психологічного дискомфорту та комплексів, порушують дикцію та заважають пацієнтові соціалізуватися у суспільстві.

Тому, якщо ви відчуваєте будь-який дискомфорт, пов'язаний із щербинкою, від діастеми чи треми слід неодмінно позбавлятися. Сучасна ортодонтія дозволяє успішно виправляти цей дефект у різний спосіб — від хірургії до естетичної корекції за допомогою вінірів.

 

Чи можна позбавитися щербинки в зубах: методи лікування

Спосіб корекції діастеми або треми в першу чергу залежить від того, якого розміру щілина і чим вона спровокована. Якщо дефект утворений через масивну вуздечку верхньої губи, необхідна хірургічна корекція її форми, зменшення її натягу, щоб зуби відновили анатомічно правильне зростання. Як правило, хірургія проводиться в комплексі з іншими методиками, про які докладніше.

 

Художня реставрація (пломбування зубів)

Фотополімерний пломбувальний матеріал може легко усунути невелику щілину між зубами. Така пломба прослужить довго, а результат вийде естетичним.

Ідеальний варіант, якщо при цьому в передніх різцях є карієс. Однак у цьому випадку необхідно бути обережним: не можна гризти таку тверду їжу, як горіхи, насіння, тверді сухарі.

  • Брекети

Вирівнювання брекетами приховує щілини між зубами | Клініка Лукашука

Брекети — це незнімна ортодонтична конструкція, яка вирівнює зубний ряд. Вона встановлюється на внутрішній чи зовнішній стороні зубів і майже непомітна.

Це найпопулярніший спосіб виправлення будь-яких ортодонтичних проблем, включаючи діастему. Слід приготуватися до того, що дорослому пацієнту необхідно носити ортодонтичну систему від 1,5 до 2-3 років, чітко дотримуватися графіку візитів до ортодонта і ретельно доглядати ротову порожнину. Крім цього, після зняття брекетів необхідно носити ретейнери та капи.

  • Імплантація

В особливо складних випадках — наприклад, при медіальному нахилі передніх зубів, потрібна імплантація. Вона полягає у видаленні зуба та встановленні на його місці імпланту.

  • Вініри

Одним із найефективніших способів усунення діастеми є вініри, чим успішно користуються багато голлівудських зірок. Тонкі ортопедичні накладки з порцеляни або кераміки можна встановлювати в більшості випадків.

Як з допомогою вінірів приховують діастему | Клініка Лукашука

Іноді ставлять вініри на криві зуби, попередньо оцінивши ступінь їхньої кривизни та особливості прикусу. Вініри допомагають закрити проміжок між зубами, при цьому вони міцні, високо естетичні, стійкі до високого жувального навантаження, температурних перепадів і харчових барвників.

 

Як лікувати щілину між коронкою та яснами

Якщо у вас встановлені коронки, і між коронкою та яснами утворилася щілина, звичайно, це привід негайно звернутися до ортопеда, який зробить діагностику та підбере необхідний варіант лікування. Це може бути як захворювання ясен, при яких вона дистрофується та опускається, так і розвиток під коронкою карієсу, розцементування коронки або її руйнування, що намацується язиком.

 

Як прибрати щілину між зубами в домашніх умовах

Незважаючи на те, що "в народі" існують всілякі поради, такі як перев'язати два великі передні різці ниткою, на практиці це нездійсненно і без лікаря-стоматолога з цією щілиною зубів не впоратися, оскільки необхідний досить сильний натяг, насамперед, і контроль спеціаліста. До того ж, подібні способи можуть нашкодити вашим зубам чи яснам.

Вылечить диастему самостоятельно практически невозможно

 

Як наростити ясна в домашніх умовах

Якщо має місце така проблема, як атрофія і опущення ясен, перший крок — обов'язково звернутися до стоматолога. Лікар допоможе запобігти оголенню кореня зуба та усунути патологію, наприклад, за допомогою фотополімерних матеріалів, а також призначивши лікування ясен, яке, до речі, може проводитися вдома.

Для відновлення м'яких тканин у домашніх умовах необхідно проводити протизапальну терапію — полоскати ротову порожнину лікарськими відварами, проводити спеціальне чищення пастами для зниження чутливості, наносити гелі та мазі. Саме ці заходи та співпраця лікаря та пацієнта допоможуть запобігти опущенню ясен та втраті зуба.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
31 голосів, оцінка: 4.0 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *