Гумки для брекетів (еластичні тяги) – як доглядати

120064

Резинки для брекетов

Гумки (еластики) для брекетів оптимізують і прискорюють процес лікування, посилюють коригувальний вплив металевої дуги – основи ортодонтичного виробу. Фахівці рекомендують використовувати еластичні тяги для посилення терапевтичного ефекту і скорочення часу лікування на різних етапах використання брекет-систем.

Еластичні тяги допомагають підтягти брекети в необхідному напрямку, що зводить дискомфорт під час носіння ортодонтичних апаратів практично до нуля. Під час використанні гумок (еластиків) досягається швидкий і більш виражений результат, ніж при ігноруванні цього етапу лікування. Еластичні тяги для прискорення роботи брекетів рекомендують використовувати і в Стоматології Лукашука в Києві, де еластики також допомагають у роботі стоматологам-ортодонтам.

 

Що таке тяги на брекети

Тяги є невід’ємною частиною ортодонтичного лікування брекет-системами. Гумки, тяги або еластики – це все одна назва додаткових кріплень. Тяги являють собою різновид еластичного кільця різного діаметру, товщини і пружності. Від сили натягу та спрямованості у просторі залежить якість остаточного лікування. Елементи підбираються ортодонтом залежно від положення зубів у зубному ряду. Натяг гумок і спосіб їхнього кріплення визначається індивідуально. Гумки на брекети – це узагальнена назва допоміжних деталей до незнімної ортодонтичної конструкції. Існує кілька типів еластичних елементів:

  1. Лігатури. Невеликі тугі гумки, які фіксуються на кожному брекеті окремо. Гумки встановлюють у крила брекет-системи, щоб силова тяга ортодонтичної дуги рівномірно розподіляла зусилля й утримувалася на місці, не зміщувалась. Лігатури можуть бути білими, безбарвними та різнокольоровими.

  2. Гумові тяги, або еластики. Показані для того, щоб трохи зрушити зуби верхнього й нижнього ряду для усунення дистального або мезиального прикусу, а також щоб витягнути зуби в певне положення на зубній дузі. Еластики можна кріпити не тільки на замочки в брекет-системі, але й на мікроімпланти (ортодонтичні міні-гвинти).

  3. Гумки у вигляді еластичних ланцюжків. Ланцюжки складаються з приєднаних разом лігатурами від двох або більше одиниць. Їхнє призначення – вирівнювання та стяжка зуба для широких міжзубних проміжків. Якщо ланцюжком потрібно об’єднати всі брекети в зубному ряду, то такі гумки виконують ще й функції лігатур.

  4. Є різновид гумок, які ще називають сепараторами. Вони вставляються між зубами, щоб розширити їх і створити проміжки. Їх встановлюють до брекет-систем з метою створити простір між зубами для фіксації додаткової апаратури.

Гумки показані для додавання брекет-системі ще більшого натягу та впливу на викривлені зуби. Гумки потрібно міняти залежно від зниження еластичності деталей конструкції. Вони випускаються в різних варіаціях: починаючи від товщини й форми і завершуючи різноманіттям колірних рішень. Сьогодні кожному пацієнту можливо підібрати адекватне ортодонтичне лікування з використанням еластичних елементів, які прискорять та спростять процес.

 

Як використовувати еластики для брекет-систем 

Щоб правильно закріпити гумки на брекет-системі, передбачені спеціальні інструменти. За допомогою еластичних елементів забезпечується необхідний напрямок руху в різних елементах брекет-системи. Для правильної фіксації треба дотримуватися низки правил:

  1. Еластики кріпляться на брекетах, обов’язково строго дотримуючись порядку, встановленого ортодонтом – ніякої творчої самодіяльності в питанні фіксації й тиску на зуб. Еластики – дуже потужний елемент при правильному використанні, але в той же час вони можуть принести багато шкоди при неправильному. Мета застосування – забезпечити правильне положення зубів під час жувального навантаження, повноцінне й оптимальне відкривання рота, створення повноцінної оклюзії.

  2. Гумки кріплять залежно від складності ситуації, яку потрібно поліпшити, у різних часових проміжках вдень або тільки на ніч, або для цілодобового використання, що в результаті забезпечить рівномірне навантаження на зубні ряди й щелепи.

Использованные эластики для брекетов

Гумки для брекетів можуть іноді контактувати з яснами та не спричиняють значного дискомфорту, вони лише злегка відчуваються на брекет-системі. Забезпечити якісне ортодонтичне лікування можливо, тільки дотримуючись усіх рекомендацій ортодонта. Важливо правильно закріпити еластики на замочку. Є безліч методів кріплення еластиків. Для прикладу наведемо кілька варіантів:

  1. Коробчасте кріплення. Підходить для стягування неподільних зубних блоків. Під час стягування блоків утворюється квадрат. Коробчаста фіксація дає можливість направити зуби в їхнє нормальне положення великою направляючою частиною.

  2. V-подібне. Кріплення еластика у вигляді галочки допомагає посилити вплив тільки на два дефектних зуба за допомогою перетяжки їх між собою. Еластик можна встановити і для одного зуба, вибравши за опору сусідні зуби.

Якщо патологія прикусу виражена значно, то потрібне комплексне поетапне зміщення щелеп. Перед установкою гумок лікар оцінює необхідний ступінь натягу так, щоб виключити травмування та пошкодження інших зубів.

Якщо еластики потрібні тільки для 1-2 зубів, гумки розподіляють так, щоб не було викривлення прикусу в одну сторону. Дискомфорт та біль після встановлення гумок вимагають корекції. Зазвичай біль із часом вщухає, і відбувається адаптація до навантаження.

Как отбелить ортодонтические лигатуры

 

Як відбілити ортодонтичні лігатури

З часом лігатури, які утримують дугу, можуть змінювати колір через наліт, відкладення їжі, фарбувальні продукти (чорна кава, міцний чай, червоне вино). Якщо відвідування лікаря заплановане через тривалий час, а зовнішній вигляд еластиків залишає бажати кращого, можна самостійно спробувати їхнє очищення такими способами:

  • харчова сода (проводять полоскання або чищення звичайною пастою з додаванням порошку соди);
  • обробка перекисом водню в низькій концентрації;
  • очищення активованим вугіллям, подрібненим на порошок.

Ці методи не треба використовувати щодня. Достатньо 1-2 разів чищення між заміною гумок. Для поліпшення якості гігієни порожнини рота після установки брекетів і гумок показано використання іригатора. Прилад здійснює подачу лікарського розчину, ополіскувача або води під тиском, що забезпечує повноцінне очищення найбільш важкодоступних ділянок ортодонтичної конструкції, міжзубних проміжків.

Для профілактики потемніння або погіршення зовнішнього вигляду гумок рекомендується кинути палити, виключити з раціону фарбувальні продукти, регулярно полоскати порожнину рота після їжі.

 

Як часто міняють лігатури на брекетах

Лігатури на брекетах міняють через 2-3 тижні або через місяць. Термін заміни може бути скорочений або збільшений. Передчасна заміна здійснюється при псуванні або надмірному розтягненні, а також за бажанням пацієнта, якщо гумки втратили зовнішню привабливість.

Якщо використовуються знімні еластичні тяги, то їхня заміна на нові проводиться самостійно щодня. Після отримання навичок зняття і зворотної фіксації тяги пацієнт може сам знімати еластичні деталі. У міру поліпшення динаміки ортодонтичного лікування гумки можна знімати в денні години й залишати на ніч. Якщо заміні підлягає гумка праворуч, то одночасно змінюють конструкції й зліва.

Іноді дія еластиків знижується вже через добу безперервного носіння. Таке трапляється при виборі неякісних виробів, неправильній установці. Якщо гумки вимагають заміни в домашніх умовах, то важливо керуватися рекомендаціями лікаря-ортодонта. Порушення схеми або ігнорування рекомендацій призводить до неефективності ортодонтичного лікування.

Наші фахівці підберуть адекватне ортодонтичне лікування прикусу дітям та дорослим.

Самостійно встановлювати або знімати ортодонтичні деталі виробу можна тільки за показаннями лікаря. Пацієнт може проводити маніпуляції для зняття або фіксації еластичних тяг. Водночас дуже важливо запам’ятати техніку фіксації, обов’язково зберегти графічну схему. У клініці Лукашука в Києві пацієнт може зробити заміну лігатур за показаннями, згідно з графіком корекцій брекет-системи або непланово (за власним бажанням).

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
21 голосів, оцінка: 4.3 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *