Дитина вибила зуб: алгоритм дій у різних випадках

6819

Статистичні дані свідчать, що кожна четверта дитина на етапі дорослішання травмує зуби. Це може відбутися вдома, коли наздоганяють побутові травми, на спортивних заняттях, на секціях, випадково чи необережно. Також неприємна ситуація, коли дитина вибила зуб, що може статися під час гри з друзями на вулиці.

 

Як допомогти, якщо травмовано ротову порожнину і зуби дитини

У цій ситуації обов'язково потрібно залишатися спокійними, провести огляд ротової порожнини, щоб переконатися у відсутності таких ушкоджень, у яких необхідна негайна допомога.

Рот потрібно прополоскати водою, бажано кімнатної температури, промокнути серветками та провести огляд. Якщо ви бачите кров, набряк на слизовій оболонці, це не страшно, оскільки рани в порожнині рота гояться швидко і майже завжди без видимих змін.

Дитина вибила зуб | Фото 1 - Клініка Лукашука

Дитина вибила зуб фото

 

Алгоритм дій якщо дитина вибила (зламала) зуб

  • Знайдіть частину зуба, що відкололася, це важливий і необхідний етап.
  • Якщо в районі зуба є червона точка, це вказує на те, що нерв на зубі оголився, тому варто уникати гарячого, холодного пиття, їжі, у разі потреби до візиту до стоматолога, давати знеболювальне.
  • Якщо скол за розміром невеликий, немає червоного фрагмента, зуб не змінив розташування, рот безперешкодно закривається, потрібно простежити, щоб дитина нічого не кусала цим зубом.

У будь-якій ситуації, після пошкодження зуба, неодмінно потрібно організувати негайний візит до стоматолога. Голий дентин має бути закритий пломбою, відколотим фрагментом, інакше нерв у зубі може загинути.

 

Алгоритм дій, якщо вибито передній постійний (корінний) зуб

Якщо сталося так, що дитина вибила передні постійні (корінні) зуби, втрачені зуби обов'язково потрібно знайти. Коли втрачений фрагмент знайдено, тримати його потрібно лише за коронкову частину. Відразу потрібно промити корінь у фізрозчині або в проточній воді протягом 5 секунд, після чого потрібно спробувати поставити зуб на місце в лунку. Бажано виконати цю процедуру протягом 10-15 хвилин з моменту події, у цьому випадку ймовірність того, що зуб буде збережено, досягає 90%.

Якщо самостійно поставити зуб назад не вдалося, його потрібно опустити у воду, фізрозчин або молоко і терміново їхати на прийом до стоматолога! Зверніть увагу, що суворо заборонено занурювати зуб у перекис або спирт, це неприродне, погане середовище для збереження його властивостей.

Дитина вибила зуб | Фото 2 - Клініка Лукашука

Наслідки вибивання переднього зубу фото

 

Алгоритм дій, якщо зуб не вибитий, проте став рухомий

Візит до стоматолога має бути здійснений без зволікань, навіть якщо зовні зуб здається цілим, не пошкодженим, адже є загроза того, що зламався корінь або пошкодився нерв. Тоді, вчасно звернувшись до лікаря, є ймовірність врятувати такий зуб.

Основна рекомендація, в цьому випадку, — не варто ні в якому разі притискати на зуб, навіть у тому випадку, коли він перешкоджає закриттю рота. Якщо спостерігається біль, неприємні відчуття — варто прийняти знеболювальне.

 

Алгоритм дій, якщо дитина вибила молочний зуб

Молочний зуб назад не встановлюють, тому сенсу у його пошуку немає. Зверніть увагу лише на те, що в щелепі розташовані зачатки постійних зубів, головне завдання тут – не травмувати їх. Щоб уникнути будь-яких ускладнень, якщо дитина вибила молочний зуб з коренем, потрібно відвідати стоматолога, який нейтралізує поширення інфекції до зачатків постійних зубів.

Якщо ситуація склалася так, що частина молочного зуба залишилася на місці, лікар проведе його відновлення за допомогою композитного матеріалу, якщо його пошкоджено в районі дентину. Якщо ж скол не виходить за межі емалі, буде проведено полірування країв.

Дитина вибила постійний передній зуб | Фото 3 - Клініка Лукашука

Дитина вибила постійний передній зуб.

 

Профілактичні заходи травм зубів та порожнини рота

Зверніть увагу, що можна запобігти ситуації, коли дитина вибила постійний зуб чи молочний зуб, якщо дотримуватися запобіжних заходів, зокрема:

  • Для занять спортом, активного відпочинку варто вибрати відповідний шолом, який захистить обличчя, ротову порожнину від травм.
  • Також варто придбати капу, яка виступатиме захистом у понад 80% ситуацій. Було б чудово, щоб її відтворили за індивідуальним зліпком, тоді вона гарантовано підійде.
  • Варто розмовляти з дітьми почуття обережності, прищеплювати їм елементарні правила поведінки.
  • Вміння правильно впасти також може врятувати зуби в деяких ситуаціях, якщо знати, як згрупуватися, захистити обличчя, голову, шию від падіння.

Якщо ж травма трапилася, ви не знаєте, що робити, неодмінно відвезіть дитину до стоматології. Фахівець оцінить, наскільки серйозна травма, ухвалить рішення, яких заходів вжити або заспокоїть батьків, переконає, що все гаразд. Тільки досвідчений лікар зможе підсумувати та визначити, наскільки серйозні наслідки травми дитини і який подальший алгоритм дій варто робити, тому з візитом краще не відкладати.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
33 голосів, оцінка: 4.5 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *