Чому болить зуб після пломбування

7104

Людині не властиво терпіти біль. Тому відразу після закінчення процедури лікування карієсу вона очікує миттєвого полегшення і зникнення неприємних відчуттів. Коли болить зуб після пломбування — це переважно нормальна ситуація. Не завжди такий больовий синдром означає наявність патології чи лікарської помилки.

Біль після пломбування зуба

Найчастіше після процедури лікування виникає реакція подразнених тканин на стороннє втручання. Чому болить зуб після пломби? У разі чого потрібно негайно звертатися до стоматологічної клініки? Почнемо спочатку.

 

Чи може боліти зуб після пломбування?

Метод пломбування здійснюється для боротьби з наслідками карієсу, при відновленні цілісності та форми зуба після лікування кореневих каналів, а також некаріозних ушкоджень зубних тканин. Сама пломба ставиться у кілька етапів. Спочатку вводиться знеболюючий препарат та очищається пошкоджена карієсом порожнина хворого зуба.

Потім, відбувається видалення пошкоджених ділянок зуба і зубних тканин, що запалилися. На останньому етапі пошкоджений зуб ставиться пломба, яка потім шліфується. Якщо зуб сильно пошкоджений, то після видалення нерва встановлюється штифт або лікувальна прокладка.

Шліфування пломби

Ці процедури відображаються на загальному самопочутті людини та викликають дискомфорт через застосування кислот, використання стоматологічних інструментів та бормашини.

Тривалість і рівень болю безпосередньо залежить від того, наскільки сильно вражений карієсом зуб. Таким чином, якщо зуб болить після пломбування, це означає, що:

  • не виконані рекомендації лікаря щодо догляду за ротовою порожниною;
  • можлива помилка стоматолога або це нормальна реакція організму на те, що відбувається.

Чому болить зуб після пломбування протягом кількох годин чи днів після процедури:

1. Закінчився вплив знеболювального препарату

Найбільш нетривалі болі спостерігаються після закінчення ефекту місцевого наркозу під час лікування великих каріозних ушкоджень. Вони проходять приблизно через годину-півтори.

2. Прийом їжі

Скільки болить зуб після пломбування під час їжі? Ідеальне звикання до пломби відбувається за день-два. Болюча реакція виникає, якщо пломба знаходиться в безпосередній близькості від нервових закінчень або вона завищена в певному місці або точці.

Тиск на зуб виникає під час пережовування твердої їжі. Воно провокує натискання на нервові закінчення і виникає відчуття болю. Через тиждень чи два болючі відчуття мають закінчитися. В іншому випадку необхідно терміново записатися на прийом до фахівця, який займався лікуванням.

3. Вплив подразнюючих факторів

Обставинами, при яких болить зуб після встановлення пломби, можуть стати дуже гарячі або холодні напої, солодка здоба або кислий лимон. Подразнення відбувається через пошкодження зубних тканин під час шліфування, негерметичність встановленої пломби. Крім того, проблема може бути в оголенні шийки або кореня зуба. При появі подібних тривожних ознак потрібен огляд та консультація лікаря.

 

Чи повинен боліти зуб після пломбування?

Як було сказано вище, зуб болить після лікування не завжди, а лише у деяких випадках. Фізіологічними причинами хворобливих реакцій можуть бути: запальні процеси та алергічна реакція. Патологічними — розгерметизація або усадка пломбувального матеріалу, високо поставлена пломба зі змінами прикусу.

Лікарська недбалість виражається тривалим впливом інструментів і перегріванням зубних тканин, проколом кореня, неправильним лікуванням пульпіту або постановкою діагнозу, уламками інструментів у каналі.

Рентген у стоматології

Перед початком пломбування стоматолог повинен зробити рентгенівський знімок, щоб унеможливити наявність запальних захворювань ясен та ротової порожнини. Лікування зубів на тлі запальних процесів послугує каталізатором для тривалих постпломбувальних болів.

Алергія на медикаменти чи матеріали для пломби також протікає по-різному. Основними проявами буде зубний або головний біль, подразнення на шкірі, набряки та набрякання ясен.

Коли ниє зуб після лікування, існує ймовірність усадки пломби. Такий дефект відбувається внаслідок просідання лікувальних прокладок або тріщин у пломбі. Враховуючи це, якщо болить зуб після пломбування каналів, не потрібно виключати ризик потрапляння повітря під пломбу та подразнення нервових закінчень.

Розгерметизація пломбувального матеріалу найчастіше спричинена пошкодженням або поганим крайовим приляганням пломби. Порушення прикусу спостерігається при високо поставленій пломбі, яку складно помітити під впливом знеболювального. Крім того, зміна прикусу можлива і при неправильному шліфуванні.

Неправильний прикус

Помилки лікарів під час пломбування трапляються не рідко. Вибір хорошої стоматологічної клініки, такої як Київська клініка стоматології Лукашука, убезпечить від зайвих витрат часу, грошей та втручання у зубощелепну систему.

Розглянемо основні причини, коли болить зуб після пломбування каналів через лікарську помилку:

  • Помилка при постановці діагнозу. Симптоми деяких захворювань схожі і є можливість їх не розпізнати. Наприклад: при хронічній формі пульпіту та глибокому карієсі.
  • Неправильна обробка каріозного ураження. Вона може виражатися у несвоєчасному видаленні ліків із каріозної площини. Також при лікуванні запалення внутрішньої тканини зуба може бути частково видалений уражений нерв або недопломбований канал. У разі, якщо після пломбування каналів болить зуб, необхідно негайно звернутися до стоматолога.
  • Хімічні чи термічні опіки. При перегріванні твердих тканин можливий розвиток запалення. Крім цього, при таких опіках припиняє боліти зуб після пломбування каналу, тільки якщо тканини помруть або самостійно відновляться.
  • Прокол кореня. Сильно хворітиме зуб після чищення каналів при попаданні пломбувального матеріалу в періодонт. Скільки болить зуб після чищення каналів під час перфорації кореня зуба? Болісні відчуття зберігаються протягом півроку, і є великий ризик втратити пролікований зуб.
  • Частинки стоматологічного інструменту у каналі. Якщо ниє зуб після пломбування каналів, то не потрібно забувати про таку кричущу недбалість лікарів, як уламки інструменту в каналі. За умови виникнення запалення таку помилку можна виправити лише за допомогою хірургічного втручання.

Хірургічне втручання

 

Скільки може боліти зуб після лікування?

Однозначної відповіді на запитання "Скільки болить зуб після лікування?" дати не можна. Ця обставина залежить від багатьох факторів і умов. Як описано вище, при невеликих природних для процедури пломбування болях вони проходять через кілька годин або днів.

Однак слід звертати увагу на інші реакції організму. При підвищенні температури, запаленні ясен, переході болю в ділянку носа, очей чи вух необхідно терміново оформити заявку на додатковий прийом до лікаря-стоматолога. Такі ознаки свідчать про наявність інфекції.

Якщо після чищення каналів болить зуб протягом шести і більше місяців, то обов'язково потрібно пройти рентгенологічне обстеження та виключити наявність уламків стоматінструменту у зубній порожнині.

При глибокому каріозному ураженні та періодонтиті перед пломбуванням проводиться лікування каналів. Такий біль після пломбування каналів може тривати більше місяця-півтора і зачіпати всю зубощелепну систему.

При якісному пломбуванні максимальний термін хворобливих відчуттів, що поступово зменшуються при карієсі, становить близько двох тижнів. Все що вище, повинно насторожувати і проходити під наглядом лікаря-стоматолога.

Обов'язково потрібно дотримуватися рекомендацій лікаря щодо постпломбувального догляду за зубами. Короткочасне вилучення подразнюючих продуктів із раціону на термін реабілітаційного періоду, додаткове полоскання та ретельний догляд за ротовою порожниною допоможуть уникнути негативних наслідків.

Також краще обмежити навантаження на запломбований зуб і користуватися спеціальною зубною пастою. Ці нехитрі маніпуляції надовго збережуть пролікований зуб та заощадять кошти на повторне лікування.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
23 голосів, оцінка: 4.0 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *