Чи потрібно видаляти зуби мудрості?

30251

Чи потрібно видаляти зуби мудрості | Фото 1

Серед найпроблемніших зубів із трьома коренями виділяються зуби мудрості. Тому часто виникає питання: чи потрібно видаляти ці зубні одиниці? З'являються зуби мудрості переважно у віці 17-25 років, через що їх і назвали "мудрими".

 

Діагностика та показання до видалення зубів мудрості

Є різні методи діагностики проблем із зубами. Один з ефективних варіантів — це ортопантомограма. Вона являє собою панорамний знімок щелепи. Завдяки цьому можна побачити стан щелеп і всіх зубів, зокрема й зубів мудрості.

Чи потрібно видаляти зуби мудрості | Фото 2

За допомогою діагностики прогнозуються ризики появи проблем із молярами залежно від того, як вони розташовані. Є основні клінічні ситуації, при яких без питань обов'язково потрібно видалити "вісімки" (зуби мудрості):

  • Для них не вистачає місця в щелепі. Це той випадок, коли через моляри сусідні зуби зсуваються до центру. Через це вони деформуються і порушується прикус.
  • Буває, що потрібно поставити брекети. Тут завдяки звільненому місцю після видалення вісімок зубам легше повернутися в правильне положення.
  • З'явився карієс. Зуби мудрості розташовані досить складно, через що їх непросто чистити. А в деяких випадках уже під час прорізування їхня емаль починає пошкоджуватися. Карієс має властивість швидко поширюватися, тому важливо якомога швидше пройти обстеження.
  • Неправильне анатомічне положення зуба мудрості. Іноді він росте під нахилом у бік горла або язика. У такому разі не уникнути сильного дискомфорту. До того ж вісімки починають травмувати ротову порожнину. Через незагоюючі ранки можуть з'явитися виразки, хронічні травми.
  • Больовий синдром - прорізування зуба мудрості може викликати головний або вушний біль, високу температуру, слабкість. Якщо таке відбувається, то, можливо, буде потрібно видалити моляри.

Навіщо видаляти зуби мудрості | Фото 3

Розглядаючи ці проблеми, варто згадати, що вони стосуються як нижніх, так і верхніх вісімок. Якщо через них виникають ускладнення або розвивається захворювання, то лікар порадить їх видалити. Головне звернутися до хорошого фахівця, щоб не гадати навіщо і, взагалі, чи треба видаляти зуб мудрості. У нашій клініці ви отримаєте допомогу висококваліфікованих працівників.

 

Чому потрібно видаляти зуби мудрості перед імплантацією

Основна причина, через яку потрібно видалити вісімки — щоб вони не тиснули на імплантат і зубний ряд, оскільки такий вплив негативно позначиться на нових зубах.

Завдяки видаленню зубів мудрості під час імплантації буде використано весь обсяг кісткової тканини. Після процесу видалення вона розсмоктується, через що відбувається зменшення кісткового масиву.

Негайна імплантація дасть змогу пацієнту пережити менше стресу. Він за один раз переживе неприємні відчуття, після чого насолоджуватиметься результатом. Та й реабілітаційний період легше прожити один раз.

Навіщо видаляють зуби мудрості | Фото 4

 

Рекомендації щодо реабілітації після видалення зуба мудрості

Щоб період реабілітації пройшов гладко, важливо дотримуватися рекомендацій лікаря, який зробив вам операцію. Детальні рекомендації дають фахівці в нашій стоматології в Києві Андрія Лукашука.

В основному необхідно буде дотримуватися таких пунктів:

  • Щоб рана заживала, важливо через 20 хвилин прибрати тампон, який залишили після операції.
  • Протягом двох годин не вживайте їжу і не прополіскуйте рот.
  • Перший день стежте за тим, щоб їжа не потрапляла на відкриту рану. Для цього їжу пережовують на іншому боці щелепи.
  • Якщо того самого дня, коли пройшла операція, почати ополіскувати ротову порожнину, то можна вимити з рани кров'яний згусток, який є захисним.
  • Можна робити ванночки для зубів на основі знезаражувальних розчинів, але вони мають бути не концентрованими.
  • У тому разі, коли перед операцією болів зуб або були запалені ясна, фахівець пропише вам курс медикаментозної терапії.
  • У перший день небезпечно чистити зуби, які розташовані поруч з раною, інакше їй можна нашкодити. У наступні дні важливо очищати всі зуби від нальоту, щоб мікроби не перейшли на ясна і не потрапили в лунку. Інакше сповільниться загоєння рани.

Лікар порадить вам, коли потрібно вдруге приходити до нього на прийом, щоб дивитися за процесом загоєння. Так ви уникнете можливого зараження рани.

Навіщо видаляти зуб мудрості | Фото 5

Після того, як було видалено зуб мудрості, небезпечно робити таке:

  • Гріти місце, де розташована рана. У жодному разі не користуйтеся апаратом УВЧ. У перші дні корисно користуватися льодом для полегшення можливого болю. Зазвичай його прикладають кожні 2 години по 20 хвилин.
  • Пити щось гаряче, відвідувати тренажерний зал, сауну. Через це може з'явитися вторинна кровотеча.
  • Лізти в лунку язиком, користуватися зубочисткою або чимось іншим, що може зруйнувати кров'яний згусток. У будь-якому разі, якщо ви відчуваєте сильний дискомфорт, зверніться до лікаря.

Ці прості правила дадуть вам змогу швидше пройти реабілітаційний період, мінімізувавши ускладнення. У нашій клініці є всі інструменти, які допоможуть провести операцію максимально безболісно і з позитивним результатом. Досвід наших лікарів дає змогу проводити хірургічне втручання якісно за всіма правилами.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
32 голосів, оцінка: 4.5 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *