Одноетапна чи двоетапна імплантація. Яка краще?

1314

Відновлення втраченого зуба методом імплантації — один із найефективніших способів протезування, який застосовується у стоматологічній клініці Лукашука. Реалізація даної методики виконуватиметься в один або два етапи.

 

Одноетапна та двоетапна імплантація. В чому різниця?

Одноетапна імплантація за протоколом негайного навантаження передбачає вживлення штучного кореня в щелепну кістку, після чого можна відразу приступати до встановлення коронки.

Одноетапна та двоетапна імплантація зубів у клініці Лукашука

Класична двоетапна імплантація відрізняється іншим порядком дій: спочатку встановлюють імплантат, далі відводиться час на повне приживлення (близько 3-6 місяців), після чого ясна розрізаються і встановлюють постійну коронку.

Незважаючи на те, що одноетапна методика імплантації за тривалістю є більш швидкою, — популярною і поширеною залишається двоетапна процедура. Справа в тому, що одноетапна імплантація може здійснюватися лише в тому випадку, коли ротова порожнина пацієнта знаходиться в ідеальному стані: відсутні будь—які хронічні захворювання, невилікуваний карієс, пародонтит і навіть зубний камінь Ще однією умовою, без якої неможливо одноетапні зубні імпланти встановити, — це достатній обсяг кісткової тканини.

Одноетапні імплантати показані у разі втрати однієї або декількох зубних одиниць, а також при повній відсутності зубів. Найчастіше до цього методу вдаються, коли виникає термінова необхідність відновити естетичну чи жувальну функцію щелепи. Одноетапні імплантати підходять тим людям, які через свою високу посаду чи громадську діяльність не можуть тривалий час перебувати без втрачених зубів.

Імплантація зубів для людей

Двоетапна імплантація зубів — це складніша операція, проте має кілька важливих переваг:

  • найвища ймовірність успішного приживлення штучного кореня;
  • мінімальний ризик інфікування;
  • менші шанси розвитку атрофії кісткової тканини;
  • досягнення найкращої естетики усмішки (встановлюючи двоетапний імплант, стоматолог може краще підігнати елементи протезу під унікальні анатомічні особливості пацієнта).

На сьогоднішній день одноетапна та двоетапна імплантація, а також подальше протезування на імплантах проводяться на однаково високому рівні. Кожна з цих методик має такі особливості:

  • хірургічне втручання без болю;
  • відсутність небезпеки здоров'ю пацієнта;
  • висока якість проведення процедури;
  • гарантія на встановлені імплантати стоматологічної клініки.
  • Ціни на імплантацію зубів багато в чому залежать саме від обраного методу операції, обсягу стоматологічних робіт, а також безпосередньо від самих імплантів, які встановлюватимуться пацієнту.

Одноетапна та двоетапна імплантація

 

Як зрозуміти, що імплант не прижився?

Як показує практика, у більш ніж 95% випадків імпланти приживаються без будь-яких проблем. Однак це не виключає невелику ймовірність, що може відбутися відторгнення конструкції. Зрозуміти, що це відбувається, допоможуть такі ознаки:

  • Біль в області проведеної операції не зменшується протягом 1,5-2 тижнів, як це має бути в нормі, а, навпаки, наростає;
  • Є яскраво виражений набряк ясен, який не зменшується і не проходить;
  • Навіть через тиждень з рани з'являються виділення, з ротової порожнини відчувається сильний неприємний запах;
  • Спостерігається рухливість встановленої конструкції;
  • Під стрижнем імплантату утворюється гнійник;
  • При легкому натисканні на рану утворюється сильний біль;
  • У пацієнта довго тримається висока температура тіла.

На якому етапі остеоінтеграції може відбутися відторгнення імпланту? Найчастіше відторгнення конструкції починається десь на 5-8 день після операції. Але трапляються випадки, коли імплант відторгається через півроку або навіть кілька років.

Поведінка організму по відношенню до зубних імплантів

Причинами того, що імплант не прижився можуть стати:

  • Імплантати низької якості — дешеві конструкції не завжди відповідають міжнародним стандартам якості. Саме тому так важливо вибрати стоматологічну клініку з гарною репутацією та досвідченими фахівцями імплантологами;
  • Алергічна реакція на матеріал імплантату – найчастіше штучне коріння виготовляють із титану, який максимально сумісний із тканинами людини і не викликає алергічну реакцію. Однак деякі пацієнти можуть навіть не здогадуватися про те, що вони мають алергію саме на титан, яка на щастя зустрічається вкрай рідко;
  • Недотримання рекомендацій лікуючого стоматолога — відсутність правильної якісної гігієни ротової порожнини, велике навантаження на конструкцію, куріння та зневага відвідуванням планових оглядів суттєво підвищують ризик відторгнення;
  • Загострення хронічних захворювань — після стоматологічної операції може статися загострення захворювань, які раніше перебували у стані ремісії, можуть також вплинути на приживання;
  • Помилка імплантолога — ніхто не захищений від помилок під час операції. Якщо відторгнення сталося з вини лікаря, клініка зобов'язана відшкодувати пацієнтові витрачені кошти або провести повторну операцію безкоштовно.

 

Способи профілактики відторгнення

Як запобігти відторгненню зубного імпланту? Дотримуйтесь кількох простих правил:

  • Після операції рекомендується періодично прикладати до щоки холодні компреси на кілька хвилин;
  • Після припинення дії анестезії приймати їжу можна лише після 3-4 годин. Їжа повинна бути рідкою або м'якою і обов'язково трохи теплою, щоб не виявлялося навантаження на щелепу;
  • Перший тиждень після встановлення імплантату не рекомендується їсти жирне, гостре та кисле, а також виключити будь-які фізичні навантаження;
  • Поки не спаде набряк, спати слід на високій подушці і не лягати обличчям на неї з боку;
  • Чистити зуби потрібно дуже акуратно, не зачіпаючи рани. Найкраще використовувати м'яку зубну щітку, делікатні зубні пасти та ополіскувачі, які не викликають печіння слизових оболонок;
  • Протягом місяця слід повністю відмовитися від алкоголю та мінімізувати куріння. Також не можна відвідувати сауну, лазню та пляж;
  • Допускається полоскання порожнини рота слабким розчином солі;
  • Важливо відвідувати всі планові огляди стоматолога, щоб він міг стежити за процесом приживлення.

Огляд імпланта лікарем-імплантологом

Дотримання перелічених вище вимог знижує ймовірність відторгнення титанового штифта, проте не виключає його на 100% через індивідуальні реакції організму.

Що робити, якщо імплант почав відторгатися? Якщо спостерігаються перші ознаки відторгнення, слід негайно звернутися до стоматологічної клініки, де було проведено операцію. На основі огляду та рентгену стоматолог ухвалить рішення щодо подальших заходів. Якщо вчасно не звернутися по медичну допомогу, може розвинутися атрофія, і імплант потрібно точно видаляти.

 

Базальні імпланти: особливості встановлення

Базальна імплантація — це метод встановлення імплантатів безпосередньо в щелепну кісткову тканину. Даний метод називається саме так, тому що штучний корінь встановлюють у кортикальну пластину та базальний шар щелепної кістки. Ця методика застосовується навіть у разі значної атрофії кісткової тканини, оскільки забезпечує найбільш міцну фіксацію конструкції.

Кісткова тканина щелепи складається з трьох шарів: базальна кістка, кортикальна пластина та губчаста кістка. У губчастій кістці знаходиться корінь зуба. Якщо його видалити, ця кістка починає атрофуватися через порушення роботи капілярів.

Деякі пацієнти вважають, що базальна імплантація та одноетапна імплантація з негайним навантаженням — це те саме. Насправді, це не зовсім так. Одноетапна імплантація може виконуватися із застосуванням різних методик, у тому числі базальної.

Базальна імплантація зубів

Базальна імплантація найчастіше супроводжується найшвидшим процесом відновлення жувальної здатності. При цьому жувальне навантаження рівномірно розподіляється по всій щелепі та відбувається найбільш природним чином. Кровообіг стимулюється так само, як і у власного здорового зуба. Завдяки цьому кісткова тканина перестає атрофуватися та поступово відновлюється.

 

Конструкція імпланта: із чого складається штучний зуб

Імплант — це конструкція, що є штучною заміною натурального зуба. Складається вона з:

  • титанового кореня (імплантат);
  • перехідного з'єднуючого елемента (абатмент);
  • видимої частини зуба (коронка).

Виготовляють імпланти із гіпоалергенних матеріалів, які сумісні з організмом. Найчастіше це титан, який є біосумісним, інертним і дуже міцним.

На відміну від інших ортопедичних конструкцій, імплантати найбільш комфортні в носінні, можуть встановлюватись при різних клінічних випадках, підходять максимальній кількості пацієнтів і не викликають нудоти.

 

Запалення ясен біля імпланта — що робити?

Якщо ясна навколо імпланту запалилася, потрібно негайно звернутися до лікаря. Спровокувати запалення ясен після імплантації може низка факторів, серед яких найчастішими є:

Інфекційне зараження внаслідок неякісної гігієни ротової порожнини;
Надмірне навантаження на імплант у період його приживлення;
Порушення режиму прийому медикаментозних препаратів, прописаних стоматологом;

  • Алергічна реакція на метал;
  • Куріння, вживання спиртних напоїв, твердої їжі;
  • Травмування прооперованої області.

 

Запалення ясен
Запалення може також з'явитися, якщо у пацієнта ослаблений імунітет, присутні хронічні захворювання носоглотки та ротової порожнини, є проблеми з серцево-судинною системою тощо. Крім цього, трапляються і лікарські помилки, наприклад, некоректно підібрані параметри конструкції для титанового штифта, недотримання технології установки, неправильна установка та ін.

Лікування післяопераційного запалення ясен буває хірургічним чи консервативним: метод залежить від причини появи патології та її стадії. Консервативне лікування передбачає чищення імплантату під анестезією з наступним прийомом пацієнтом протизапальних препаратів та використанням антибактеріальних засобів. Хірургічне лікування включає:

  • Санацію порожнини рота;
  • Прокол ясен (чи розсічення) видалення грануляції;
  • Механічне та хімічне очищення штифта;
  • Обробку та корекцію кісткового ложа;
  • Зашивання ясен.


Процедура проводиться із застосуванням анестезії, після чого пацієнту призначають антигістамінні, противірусні та антибактеріальні препарати. Якщо імплант відторгається через запалення, залишається лише здійснювати повторну імплантацію.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
22 голосів, оцінка: 4.8 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *