Брекети чи Елайнери – що краще вибрати для виправлення зубів?

18490

Сучасна ортодонтія має дуже широкі та різноманітні можливості. Технології виправлення патологій прикусу з року в рік удосконалюються та розширюються, що дозволяє зробити процес вирівнювання зубів комфортним і швидким. Найбільшою популярністю для ортодонтичного лікування користуються брекети і елайнери, можливості яких вже встигли оцінити численні клієнти стоматологічної клініки Лукашука в Києві.

Брекети і елайнери | Фото 1

 

Що ефективніше елайнери чи брекети?

Пацієнти запитують, що ефективніше – елайнери чи брекети? Кожна з технологій здатна на 100% успішно впоратися з поставленим завданням та виправити проблеми прикусу. Суть лікування у них схожа, а відмінність брекетів від елайнерів полягає в питаннях зручності носіння та естетики. Щоб визначитися, що краще, брекети чи елайнери для вас, пропонуємо докладніше ознайомитися з кожною з ортодонтичних конструкцій.

 

Як відбувається виправлення прикусу брекетами?

Брекет-система – це незнімна ортопедична конструкція, що складається з самих брекетів (замочків з пазами) та ортодонтичної дуги, що об'єднує їх у єдиний апарат. Серед додаткових елементів системи також можна відзначити еластики та лігатури.

Принцип роботи брекет-системи полягає у здатності металевої дуги повертатися у вихідну форму. Так як дуга проводиться через пази брекетів, її натяг впливає на зуби і змушує їх ставати в анатомічно правильне положення. Після зняття брекет-системи отриманий результат закріплюється та стабілізується знімними або незнімними ретейнерами.

Брекети бувають різної конструкції: самолігуючі, лігатурні, лінгвальні та вестибулярні. Також вони виготовляються з різних матеріалів: синтетичних сапфірів, полікристалічної кераміки, металевих сплавів та пластику. Найестетичніші – сапфірові та керамічні брекет-системи, а найміцніші та найефективніші – металеві.

Зняття брекетів | Фото 2

Вибираючи, що краще поставити брекети чи елайнери, слід брати до уваги не лише візуальний бік питання. Найголовніше, щоб система відповідала наявній патології прикусу, а також максимально якісно і швидко могла виправити її.

 

Коли встановлюють брекети?

  • будь-які, навіть найскладніші патології прикусу;
  • невелика чи значна скрученість зубів;
  • аномалії розвитку зубного ряду;
  • диспропорція щелеп;
  • підготовчий етап перед імплантацією, протезуванням;
  • виведення назовні зуба, що не прорізався;
  • викривлення чи неправильне положення зуба;

Тривалість лікування самолігуючою брекет-системою становить 1,5-2 роки. З лігатурними брекетами пацієнти зазвичай ходять довше – загалом 2,5-3 роки. Все залежить від ступеня складності проблеми та вибраного апарату.

 

У яких випадках можна використовувати елайнери?

Елайнери – це тонкі прозорі ортодонтичні капи. Виготовляються вони із полімерного композиту. Міркуючи, що ефективніше – брекети чи елайнери, потрібно розуміти відмінність принципів їх дії. На відміну від брекет-систем, де вплив на зуби здійснюється дугою, закріпленою замочками, елайнери впливають та рухають зубні одиниці через спеціальні активатори в середині капи. 

Для досягнення поставлених ортодонтом результатів під пацієнта виготовляється індивідуальний комплект елайнерів різних форм, розмірів та товщини. Капи слід по черзі змінювати кожні 2 тижні, поступово переходячи від великого розміру до меншого.

Зубні капи після брекетів | Фото 3

Щоб пацієнт не заплутався, елайнери в наборі нумеруються, що дозволяє комфортно переходити від однієї пари кап до іншої. Носити такий ортодонтичний апарат слід щодня щонайменше 20-22 годин. Знімати їх рекомендується лише під час їжі та для гігієнічного чищення.

 

Що можна виправити елайнерами?

  • відхилення зуба назад чи вперед;
  • підготовка до імплантації, протезування;
  • неправильне положення однієї чи кількох зубних одиниць;
  • подовження або скорочення різців;
  • скрученість зубних одиниць до 6 мм;
  • діастема, трема.

Тривалість лікування за допомогою елайнерів залежить від того, наскільки складною є патологія. Курс може становити від 9 місяців до 2,5 років і навіть довше. Тому говорити про те, що швидше – елайнери чи брекети, не доводиться, тому що все індивідуально.

Кожна пара кап має власну траєкторію впливу на зуби. Необхідна кількість елайнерів у наборі також залежить від ступеня скрученості чи патології прикусу. Чим складніша проблема, тим більше знадобиться змінних пар кап.

 

Що вибрати: брекети чи елайнери – експертне порівняння ортодонта

1. Больові відчуття ті, кому довелося носити брекет-систему, не з чуток знають про той біль, який доводиться відчувати в період звикання і після щомісячного підтягування дуги. Багатьом навіть доводиться приймати знеболювальні препарати перші дні, щоб знизити дискомфорт, і навіть відмовлятися від твердої їжі.

Біль при брекетах | Фото 4

При носінні елайнерів больові відчуття значно менші. Вирівнювання проходить практично безболісно, ​​пацієнт може відчувати лише незначний дискомфорт під час надягання та знімання кап. Завдяки цьому можна забути про знеболювальні, а також насолоджуватися улюбленими продуктами у будь-який час.

2. Естетика елайнери чи брекети що краще з позиції краси? Кожен пацієнт хоче бути володарем природної та естетичної посмішки. Не помітити металеву брекет-систему неможливо. Саме цей фактор стає для деяких людей психологічною перешкодою, що заважає проведенню ортодонтичного лікування. Альтернативою можуть стати лінгвальні брекети, які кріпляться зі зворотного боку зубів, але вони значно дорожчі.

Прозорі елайнери практично не видно під час носіння. Їх складно помітити на відстані 1-1,5 метрів від співрозмовника. Це найкраще рішення для соціально активних людей, яким доводиться бути на публіці та спілкуватися з великою кількістю людей. Для інших це більш приємний бонус, особливо для тих, хто боїться психологічного тиску з боку оточуючих.

3. Безпека тим, хто займається командними або контактними видами спорту, веде активний спосіб життя, любить екстремальні розваги та інші подібні заняття, потрібно буде серйозно задуматися над тим, чи встановлювати брекет-систему. Наприклад, одне точне влучення м'яча по обличчю може призвести до серйозної травми ротової порожнини та губ.

Прозорі капи (елайнери) в цей же час повністю безпечні, тому що щільно прилягають до зубів і не мають елементів, що виступають. До того ж їх у будь-який момент можна зняти, якщо це необхідно.

Капи знімаються | Фото 5

4. Частота візитів до ортодонта  незалежно від того, носить пацієнт елайнери чи брекети, в ході лікування потрібно обов'язково періодично відвідувати лікаря. Для підтягування металевої дуги, що з'єднує замочки, відвідувати ортодонта слід раз на 1-2 місяці. Пропуск такого візиту може затягнути лікування та зробити його менш ефективним.

При використанні елайнерів пацієнт вільніший у цьому питанні. Відвідувати лікаря можна за необхідності раз на 2-3 місяці. Завдяки цьому можна не переживати про пропуск візиту та спокійно подорожувати чи їхати надовго у відрядження. Достатньо лише взяти з собою комплект змінних кап і слідувати порядку заміни, прописаному лікарем із заданою періодичністю.

5. Догляд щоб доглядати за брекет-системою правильно, пацієнту необхідний цілий арсенал аксесуарів: спеціальні йоржики, зубні щітки, пасти, нитки, іригатор та ін. Чистити зуби доведеться після кожного прийому їжі, ретельно очищаючи всю конструкцію. Елайнери досить просто почистити щіткою і обполоснути водою, після чого їх можна надягати.

6. Вартість лікування. Багатьох хвилює, що дорожче – елайнери чи брекети? Варто розуміти, що кожен випадок індивідуальний і точну вартість ортодонтичного лікування лікар може сказати після обстеження. Варто лише відзначити, що вартість лікування елайнерами спрогнозувати простіше, тому що терапія проходить практично без непередбачуваних випадків.

Вибираючи, що дешевше – елайнери чи брекети, можна сказати що різниця не надто велика. При виборі прозорих кап пацієнт доплачує за естетику, а у випадку навіть найдешевших брекетів може значно переплатити у разі отримання травми або поломки ортодонтичного апарату.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
32 голосів, оцінка: 4.48 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *