Біла усмішка не показник, що у вас здорові зуби

Інформація, надана в статті, не може бути використана для постановки діагнозу, призначення лікування і не заміняє консультацію лікаря.
Дата создания: 27.01.2020
Дата последнего редактирования: 22.03.2021
8216

Більшість людей звикли вважати, що краса та здоров'я зубів оцінюються виходячи з того, наскільки біла усмішка у людини. Ця думка — скоріше стереотип, адже білі зуби ми бачимо у рекламних роликах зубної пасти, на екранах телевізорів. Який взаємозв'язок між здоровими та білими зубами?

Білосніжна усмішка

 

Білі зуби — це здорові зуби!?

Як стверджують лікарі-стоматологи, здорова усмішка не обов'язково буде білою. Кожна людина має свій індивідуальний колір зубів, який формується під впливом багатьох факторів, важливі з яких — генетична спадковість та етнічна приналежність. Зуби можуть бути здоровими, проте мати жовтий, сірий відтінок, не бути білими. Незначна жовтизна зуба свідчить про насиченість емалі фтором, що дуже навіть не погано.

Щоб визначити, який саме у вас відтінок, орієнтуються на спеціальну колірну таблицю - шкалу Віта. Кожен відтінок має відповідну буквенно-звукову інтерпретацію, в якій буква відповідає кольору категорії, а цифра — яскравості. За кольором, категорії поділяються на:

групу А — червоно-коричневий відтінок зубів;
групу В — червоно-жовтий;
групу С — сірий;
групу Д — червоно-сірий.

За яскравістю: 1 — найяскравіший, 4 — найменш яскравий.

Важко стверджувати, який колір здорових зубів. Наприклад, розглядаючи європейську расу, найчастіше зустрічається відтінок А2, досить білі та світлі зуби. Розглядаючи африканців, виникає враження, що у них білосніжні зуби, хоча серед них найчастіше зустрічається відтінок А3 — це на тон темніше за зуби європейців. Але на контрасті з темною шкірою зуби здаються світлішими.

Усмішка і вініри

 

Проблеми із зубами — що впливає на їх білий колір

Крім того, що зуби можуть мати темний відтінок, може турбувати їх чутливість або запалення ясен. Це свідчить про те, що вони потребують «зовнішнього впливу», тренування. Наприклад, вживаючи в їжу переважно м'яку їжу, не відбувається природне очищення зубів від м'якого бактеріального нальоту. Згодом цей наліт забарвлюється і твердіє, перетворюючись на зубний камінь.

Від солодких газованих напоїв, що містять у складі кислоти, зубна емаль наче розчиняється і стає більш проникною для різного роду харчових барвників. Вживаючи тверді продукти, відбувається природний масаж, завдяки чому вдається досягти:

  • хорошого кровообігу;
  • гарного слиновиділення, природного зняття нальоту;

ясна зміцнюються.
Як результат, зуби будуть здоровими та міцними.

 

Наліт на зубах — що сприяє його утворенню

Якщо не робити жодних дій, емаль з часом починає жовтіти, насичена барвниками їжа та напої залишатимуть на ваших зубах відповідні плями, які можуть бути зеленого, сірого кольору, далеко не білими.

Які продукти залишають на зубах небажаний відтінок, вживання яких варто мінімізувати або припинити:

  • кава — цей напій негативно впливає на колір зубів, і, якщо вас цікавить, як зробити зуби білими — в першу чергу, припинити вживати каву;
  • червоне вино — через насичений колір і високу концентрацію танінів цей продукт вважається лідером з фарбування зубів, часто вживаючи його, білої усмішки не досягти;
  • соки — яскравий колір фруктових і овочевих соків має такий сильний вплив через вміст у їх складі кислоти, що послаблює зуби, через що фарбуючі речовини проникають легше всередину емалі. При вживанні в їжу ягід, овочів відбувається сильне слиновиділення, барвники змиваються, з соками цього не відбувається. Якщо ви хочете білу усмішку, то сік потрібно пити виключно через трубочку;
  • чорниці, буряки — речовини-хромогени, що входять до складу цих продуктів, сприяють тому, що зуби жовтіють, пропадає їх білий колір;
  • спеції — зокрема куркума та каррі змінюють колір зубної емалі, вони роблять її жовтого, червоного відтінку, який непросто прибрати;
  • соєвий соус, бальзамічний оцет — залишають темні плями на білій посмішці;
  • кольорові газовані напої — зуби змінюють свій колір при вживанні таких напоїв через те, що до їх складу входять хімічні барвники. Для мінімізації дії таких агресивних барвників рот потрібно прополоскати після їжі.

Гігієна ротової порожнини

 

Через що утворюється темний наліт на зубах

Розрізняють ще один вид плям, який, на думку деяких вчених-стоматологів, сприяє карієсу. Йдеться про темну смугу, темний наліт біля ясен.

Причини виникнення такого нальоту різноманітні. На сьогоднішній день вчені вважають, що це вид зубного каменю, до складу якого входить кальцій, фосфат, бактерії, сполуки мідного чи залізистого характеру, внаслідок яких виникає чорнота.

У багатьох дослідженнях дійшли висновку, що діти, які мають такий чорний наліт на зубах, більше страждають від карієсу. Ймовірно, мікроби в нальоті запускають каріозний процес.

Не виключено, що зміна кольору зуба може бути спричинена не тільки карієсом, що починається, або іншим захворюванням, тому необхідно звернутися до стоматолога для консультації, щоб дізнатися що робити, щоб зуби були білими, здоровими.

Огляд зубів

Зверніть увагу, що білі зуби — це не обов'язково здорові зуби, а жовті або темні зуби — не обов'язково повинні бути хворими.

Якщо ви хочете мати найкрасивіші зуби, потрібно вдатися до різних методів відбілювання, а саме пасти, гелю, смужок, кап тощо. У цих засобах є абразивний або відбілюючий компонент, а також їх поєднання. Іноді такі засоби розбавляють спеціальною субстанцією, що надає зубам блакитного відтінку, а це, у свою чергу, запобігає жовтизні зубів. Але досягаючи таким чином білої усмішки, їхнє здоров'я може стати під питанням.

Якщо ви ставите питання, як зробити зуби білими, стоматологи, гігієністи виділяють засоби відбілювання з високим рівнем ефективності, в основному йдеться про професійні методи відбілювання.

Лікарі виділяють і натуральні відбілювачі – це продукти, вживання яких трохи висвітлить колір вашої емалі, без шкоди здоров'ю:

  • груша — сприяє нейтралізації нальоту, здійсненню легкого масажу ясен;
  • гарбуз — це відмінний природний відбілювач, оптимального ефекту вдасться досягти при запіканні овочів у духовці або при додаванні в сирому вигляді в салати;
  • полуниця — сприяє відмінному відбілюванню, білій посмішці, в її складі присутня яблучна кислота;
  • брокколі — речовини, що входять до складу капусти, борються з темними плямами та нальотом. Для досягнення максимального ефекту, броколі нарізають в салат у сирому або трохи відвареному до напівготовності вигляді.
  • селера — цей продукт і прибирає наліт із зубів, і вбиває бактерії в порожнині рота, сприяє здоров'ю зубів;

апельсин — кислоти, що містяться в цитрусових, сприяють відбілюванню зубів, проте при чутливих зубах та яснах потрібно бути обережними з вживанням.
Як зробити білі зуби здоровими, усмішку красивою та білосніжною? Вживайте ці продукти, паралельно здійснюйте професійні процедури в стоматології і ефект не змусить себе чекати.

 

Зубна щітка — де купити і яку

Щоб зберегти зуби красиві, здорові, необхідно систематично відвідувати стоматолога, правильно вибирати щітку та зубну пасту. Заміна зубної щітки проводиться один раз на три місяці. Якщо ви не знаєте, що саме вибрати, віддайте перевагу виробу із середньою жорсткістю щетини.

Чистити зуби слід двічі на день — це запорука їхнього здоров'я, гарної усмішки. Для покупки пасти та щітки краще звернутися до аптеки. Рекламні ролики про цілющі зубні пасти, жувальні гумки - це всього лише рекламний хід, не більше. Жодна зубна паста не під силу відновити зубну емаль, жувальна гумка механічним впливом видаляє зубний наліт, проте не створює захисту від карієсу. Але в даному випадку, щоб очистити зуби від нальоту, лікарі рекомендують з'їдати вранці та ввечері по твердому зеленому яблуку.

Якщо ви хочете мати найкрасивіші зуби у світі, зверніть увагу на їжу, напої, які ви вживаєте та які негативно впливають на стан та здоров'я зубів. Йдеться про кислотовмісні соки, фреши. Вживаючи щодня такий сік, через кілька місяців ви відчуєте дискомфорт. Також зуби руйнуються, якщо вживаєте горіхи і насіння, розколюючи їх.

Щоб не забути, як виглядають здорові зуби, систематично, не рідше одного разу на півроку, звертайтеся до стоматолога на плановий огляд зубів, виконуйте рекомендації щодо гігієни ротової порожнини, вживання їжі та напоїв.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
27 голосів, оцінка: 4.5 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *