Абатмент - що це таке, їх види та фото, установка у стоматології

20313

Абатмент

Абатмент (у перекладі з англ. - "опора") - один з найважливіших компонентів зубного імпланта, відіграє роль перехідника між титановим штифтом, що виконує функцію кореня зуба і коронкою, яка одягається на головку абатмента. Таким чином, створюється стійке з'єднання зубної конструкції. До абатмента можна прикріпити будь-яку протезну конструкцію, що дає велику варіативність в ортопедичному лікуванні.

 

Класифікація та види

Абатмент у стоматології класифікується за типом виготовлення на дві великі групи: стандартні (штамповані) та індивідуальні вироби. Останні моделі відрізняються високою вартістю, тому що виготовляються на замовлення під особливості імпланту та зуба.

 

Стандартні вироби

Штамповані вироби мають цілий ряд недоліків, а на вигляд нагадують штифт. Фахівці стверджують, що стандартними абатментами складно досягти високої естетики. Крім того, вироби практично не підтримують ясна, тому що не повторюють анатомічних особливостей зубів. При установці є ризик попадання цементної маси під ясна та розвитку періімплантиту. Однак, штамповані вироби популярні доступністю та поширеністю.

Види абатментів

 

Індивідуальні конструкції

Індивідуальні абатменти виготовляються з урахуванням анатомії щелепи та зуба, тому позбавлені недоліків, характерних для фабричних моделей. З'єднувальна ланка виготовляється переважно з діоксиду цирконію. Цирконієві абатменти відрізняються міцністю та естетикою.

Фото індивідуального абатмента:

Індивідуальні абатменти

Індивідуальний абатмент має такі переваги:

• щільне прилягання до ясенної лінії;
• надійна підтримка ясен;
• відсутність елементів, що просвічують крізь матеріал коронки;
• абсолютна адаптація під особливості анатомії щелепних кісток та зубного ряду.

При встановленні індивідуальних абатментів ризик підтікання цементу виключається завдяки спеціальному виступу. Білий колір матеріалу забезпечує високу естетику.

 

За часом встановлення

За терміном служби розрізняють тимчасові та постійні абатменти. Тимчасові абатменти використовують трохи більше півроку і з метою встановлення адаптаційного протеза. Вироби найчастіше виготовляють із пластику, вкрай рідко – з титану. Постійні конструкції встановлюють на весь термін служби імплантаційної системи.

Тимчасові і постійні абатменти

 

За нахилом

За ступенем нахилу супраструктурного елемента виділяють два види виробів:

1. Прямі. Розташовуються по відношенню до імплантату під кутом 90 градусів. Довжина прямих моделей 1-4 мм. Прямі моделі використовують для відновлення зубів по лінії посмішки. Деякі вироби мають виступ.

Фото прямого абатмента:

Прямий абатмент2. Кутові. Моделі закріплюють під кутом так, щоб шийка входила до імпланту, а основна частина абатменту утворює нахил від 17 до 45 градусів. Кутові встановлюють при варіативній імплантації, коли потрібно обійти зони атрофії кісткової тканини або залучити до конструкції інші деталі імплантаційної системи.

Фото кутового абатмента:

Кутовий абатмент

Кутові та прямі абатменти нерідко поєднують між собою, щоб надати конструкції рівного положення. Моделі поєднують і при протяжному беззубому дефекті.

 

За матеріалом виготовлення

Найчастіше абатменти на імпланти виготовляють із наступних матеріалів:

• титановий абатмент – відрізняється гіпоалергенністю, сумісною з тканинами людського організму, широко використовується в ортодонтії як міцний та доступний матеріал;

Фото титанового абатмента:

Титановий абатмент

• цирконієвий абатмент – виготовляється шляхом інжекційного лиття, має високі показники міцності та естетики, не просвічує з-під коронки;

Фото цирконієвого абатмента:

Цирконієвий абатмент • суміш із титану та діоксиду цирконію – частіше рекомендується для виготовлення індивідуальних виробів.

Неметалічні абатменти можуть бути керамічними та пластиковими. Керамічні абатменти відрізняються крихкістю, але з високими естетичними властивостями. Застосовуються при алергії на метал та при імплантації зубів з нижчим жувальним навантаженням. Пластикові моделі встановлюють як тимчасову конструкцію.

 

За формою та елементами

В окрему групу поєднують інші види абатментів:

1. Кулясті абатменти. Модель із кріпленням кулястої форми на верхівці, яка закладається в заглиблення в коронці та цементується. Вироби використовують при імплантації умовно-знімних конструкцій. Кулясті моделі мають істотний недолік: при підвищеному жувальному навантаженні деталі зношуються, що призводить до руйнування імплантатів.

Фото кулястого абатмента:

Кулястий абатмент

2. Мультіюніт-абатменти. Багатоскладові вироби з гвинтовим кріпленням. Відрізняються високою міцністю та експлуатаційними характеристиками. Унікальність мультиюніт систем полягає у можливості зняття без розпилювання. Вироби бувають прямими чи кутовими.

Фото мультиюніт-абатмента:

Мультиюніт абатмент

3. Литі. Монолітна імплантаційна система, в якій абатмент та імплант є єдиною конструкцією. Литі абатменти на імплантатах доцільно використовувати при одноетапній імплантації з негайним навантаженням. За численними випробуваннями відсутність проміжків між частинами ортодонтичної конструкції мінімізує ризик післяопераційних ускладнень майже на 55%.

Фото литого абатмента:

Литий абатмент

Вибір абатменту з усього різноманіття моделей залежить не лише від показань, а й від фінансових можливостей пацієнта.

Імплант кріпиться до імпланта різними типами з'єднань, які залежать від типу різьблення, наявності виступів, примикання до тіла імпланта. Кріплення з коронкою здійснюється двома способами: гвинтовим та цементним. У першому випадку відбувається вкручування коронки по різьбі абатменту за допомогою спеціального інструменту. Цементний спосіб передбачає приклеювання коронки на абатмент. Якщо при гвинтовій фіксації коронку можна зняти, то у другому випадку без розпилювання виробу не обійтись.

 

Техніка встановлення абатментів

Протокол встановлення абатменту на імпланти залежить від вибору методики імплантації:

1. Двоетапна імплантація. Стандартна та переважна методика установки імпланта, при якій на титановий стрижень спочатку фіксують заглушку. Через 3-4 місяці заглушку міняють на формувач ясен для вирівнювання контуру оболонок. Тільки через 1-2 місяці відновлення зубного ряду завершують установкою абатменту та постійного протезу. При імплантації зубів по лінії посмішки допускається установка коронок для приховування беззубого дефекту. Якщо використовувалася лита конструкція (імплант + абатмент), то після імплантації роль формувача ясен може виконувати вже сама коронка.

2. При одноетапній операції з миттєвим жувальним навантаженням процес остеоінтеграції імплантату відбувається під протезом. Успіх приживання при одномоментній імплантації забезпечують переважно литі абатменти або мультиюніти. Найчастіше одномоментну імплантацію реалізують на передніх зубах та різцях по лінії посмішки з мінімальним жувальним навантаженням.

Абатменти – важливі деталі в системах імплантації, які забезпечують надійне прилягання коронки до імплантату. Сьогодні у стоматології Лукашука до вибору пацієнтів представлений широкий перелік моделей, який відповідає не лише анатомії зубощелепної системи, а й фінансовим можливостям.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
29 голосів, оцінка: 4.31 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *