Сучасні пломбувальні матеріали

7288

Стоматологічна пломба – це конструкція, яка встановлюється у пошкоджений зуб пацієнта. Її завдання полягає у відновленні функціональності та анатомічної форми коронки, запобіганні появі каріозних утворень, герметизації кореневих каналів, а також профілактиці прогресування різних стоматологічних захворювань.

Відновлення коронки зуба в клініці Лукашука

Для виготовлення пломб використовують спеціальні пломбувальні матеріали, які стоматолог підбирає індивідуально на основі особливостей будови коронок, наявного захворювання, віку, а також індивідуальних особливостей пацієнта.

Серед критеріїв, на підставі яких вибирають матеріал для пломб, можна виділити:

  • місце пломбування (передні зуби, жувальні, ікла та ін.);
  • ступінь ураження коронкової частини зуба та кореневих каналів (лікар оцінює обсяг здорової тканини, яка підтримуватиме конструкцію пломби);
  • вимоги до міцності залежно від місця пломбування (різні для передніх та жувальних зубів);
    площа і тип порожнини, що пломбується, або дефекту в коронці і каналах;
  • індивідуальна реакція організму пацієнта на певні компоненти матеріалу для пломбування;
  • естетичні вимоги.

Після обстеження лікар зможе дати рекомендацію, який з матеріалів підійде найкраще у конкретному випадку. Найчастіше ставити пломбу доводиться через карієс, травмування зубів та пульпіту. Якщо вам потрібна якісна сучасна пломба, запишіться на прийом до стоматологічної клініки. Ми використовуємо передові пломбувальні матеріали, які максимально надійні та довговічні.

 

Якими бувають пломби для зубів?

Види зубних пломб

Зубні пломби ділять на дві основні групи залежно від їхнього призначення: тимчасові та постійні. Тимчасові пломби виготовляють з менш міцних матеріалів.

Це виправдано через те, що така конструкція ставиться на нетривалий термін і стоматолог повинен згодом легко витягти її із зубної порожнини. Використовують такі пломби, коли є ризик прогресування пульпіту або з метою ізолювання порожнини, в яку закладено ліки.

Постійні пломби виготовляють з міцних довговічних матеріалів, які здатні служити багато років. Їх встановлення триває довше, оскільки стоматолог зобов'язаний уважно дотримуватися правил закладання та обробки матеріалу, щоб запобігти рецидиву захворювання під пломбою та забезпечити їй тривалий термін служби.

 

Тимчасові та постійні пломби – вимоги

Тимчасова зубна пломба виготовляється з матеріалів, які повинні відповідати наступним характеристикам:

  • Стійкість до руйнування від слини та жувального навантаження.
  • Хороша адгезія з дентином.
  • Висока герметичність для ізолювання порожнини коронки.
  • Відсутність токсичного та алергічного впливу на організм.
  • Простота видалення після закінчення періоду носіння.

До матеріалів, які використовуються для постійних пломб, вимоги жорсткіші. Вони повинні відповідати таким характеристикам:

  • Висока міцність та зносостійкість, стійкість до будь-якого механічного впливу.
  • Хороше прилягання та зчеплення із зубними тканинами в обробленій порожнині.
  • Відсутність деформації після затвердіння або при термальному розширенні.
  • Легкість формування пломби для відновлення анатомічної форми зуба.
  • Відсутність токсичного впливу на порожнину рота і весь організм.
  • Високі термоізоляційні властивості.
  • Довгий термін служби.
  • Естетичність для створення красивої здорової посмішки без ділянок затемнення та плям.

Якісна сучасна пломба здатна прослужити чимало років, якщо стоматолог поставив її правильно.

Сучасні методи пломбування зубів в клініці Лукашука

 

Тимчасові пломби – види пломбувальних матеріалів

Ці матеріали для пломбування зубів за способом твердіння бувають світлового та хімічного (евгенольні та безевгенольні) затвердіння:

  • Світлотверді пломби – для їх виготовлення використовуються найбільш передові та сучасні матеріали, що характеризуються підвищеною стійкістю та швидкою установкою. Плюс і в тому, що пломба світлового затвердіння, навіть без використання бура, легко дістається з порожнини зуба.
  • Евгенольні – дана група характеризується оптимальною міцністю, ефективністю та доступним бюджетом, за рахунок чого широко використовується для тимчасового пломбування у стоматології. Їхній мінус полягає в тому, що компоненти складу навіть після вилучення можуть заважати полімеризації матеріалу постійної пломби.
  • Безевгенольні – це синтетичні матеріали, які не порушують полімеризацію композитів, проте вони довше тверднуть і мають меншу міцність.

У нашій стоматклініці використовуються сучасні світлотвердіючі матеріали найвищої якості від провідних виробників на ринку.

 

Постійні пломбувальні матеріали

Виділяють чотири групи матеріалів, які використовують для встановлення постійних пломб:

1. Амальгами

Встановлення металевих пломб

Це металеві пломби, які мають найвищу міцність і довговічність. Термін служби пломби може досягати кількох десятиліть. Для виготовлення використовують різні метали, у тому числі ртуть, що є основним недоліком амальгам.

Метали можуть токсично впливати на організм, до того ж вони дуже помітні в зубних тканинах і призводять до потемніння коронки. У сучасній стоматології металеві пломби, як і золоті, використовуються дуже рідко.

2. Цементи

Саме ці пломбувальні матеріали у стоматології зараз поширені найбільше. Те, який склад у цементі, дозволяє виділити кілька груп матеріалів – силікофосфатні, цинкофосфатні, силікатні та іономіри. Від складу безпосередньо залежать показники майбутньої пломби.

Наприклад, цинк-фосфатні цементи мають відмінну термоізоляцію і пластичність. Однак найчастіше їх використовують під штучну коронку, так як у них не найкраща міцність та естетичні характеристики.

У свою чергу іономіри можуть похвалитися відмінними адгезивними властивостями, гарною естетикою та низькою провідністю тепла. При цьому їх встановлення повинне відбуватися за правильної технології через чутливість до вологи при затвердінні, яке вимагає більше часу.

3. Композити

Ще один сучасний матеріал для пломбування зубів, який виготовляють на основі порошку кварцу та синтетичних смол. Він має відмінні естетичні властивості, завдяки чому широко застосовується не тільки для створення пломб, але і для відновлення або реставрації форми зубних коронок. За допомогою композитів виконують пломбування передніх зубів – така пломба зливається з природним кольором дентину і не викликає потемнінь.

Композитні пломби

Серед переваг композитних матеріалів не можна не відзначити і високу міцність, зносостійкість та простоту використання. Такі пломби тверднуть під впливом світла. Єдиний недолік композитів – більш висока вартість, якщо порівнювати з аналогами.

4. Гутаперча

Це особливий різновид матеріалу, що застосовується для пломбування кореневих каналів. Сучасну гутаперчу виробляють на синтетичній основі, хоча раніше для цього використовували органіку рослинного походження. Сучасний варіант відрізняється більшою довговічністю за рахунок того, що згодом не розсмоктується і не розкладається у корінні зубів.

Особливість гутаперчі як матеріалу для пломбування полягає в тому, що при нагріванні від 50℃ вона стає пластичною. Це найкращий вибір для пломбування кореневих каналів, так як гуттаперча відмінно заповнює всі порожнини, запобігаючи виникненню рецидивів захворювання в майбутньому.

Гутаперча для пломбування зубів

 

Пломбувальні матеріали в дитячій стоматології

Від дорослої дитяча стоматологія відрізняється не лише підходом до юних пацієнтів, а й матеріалами, які стоматологи використовують для пломбування. Через те, що у молочних зубів тонка емаль і велика пульпа, ризик розвитку серйозних захворювань та поширення бактерій вищий. Лікувати карієс у дитини потрібно обов'язково. Для встановлення пломб дітям використовують такі види матеріалів:

  • Склоіономерний цемент – запобігає розвитку бактерій, має високу міцність, добре з'єднується з поверхнею тимчасових зубів, не чинить токсичного та алергічного впливу на організм. Характеризується довгим затвердінням та простою руйнацією при необхідності.
  • Композит - відмінно підходить для лікування дитячих зубів, має оптимальну пластичність і довговічність, можна підібрати відповідний відтінок.
  • Компомери – кольорові матеріали на основі фтору, що сприяє зміцненню зубних тканин. Хороша адгезія та довговічність, а також елемент гри за рахунок можливості вибору оригінального відтінку, зробили такі кольорові пломби дуже популярними серед дітей.

При виборі відповідного матеріалу варто віддати перевагу тому, у якого найкращі показники адгезії. Незважаючи на те, що у дитячих зубів нижче жувальне навантаження, міцність пломби дуже важлива - так вона прослужить аж до зміни зубного ряду.

 

Як встановлюють пломбу на зуб

Сучасна стоматологія – це не про біль чи дискомфорт. Фахівці нашої клініки Лукашука роблять все якісно та безболісно. Тому не варто боятись лікувати зуби, адже зараз установка пломби проходить швидко та комфортно для пацієнта.

Як проходить пломбування зубів

Пломбування здійснюється у кілька етапів:

  1. Первинна консультація та діагностика у стоматолога. У випадку запущеної проблеми може знадобитися додаткове рентгенобстеження для більш ефективного лікування.
  2. Введення анестезії для повного знеболювання ділянки, де проводитиметься робота – завдяки цьому пацієнт не відчуватиме неприємних відчуттів.
  3. Видалення уражених зубних тканин, очищення порожнини від каріозних утворень, підготовка та формування порожнини для закладання пломби.
  4. Заповнення порожнини пломбувальним матеріалом (у деяких випадках він укладається пошарово з просушуванням кожного шару).
  5. Просушування, надання анатомічної форми коронці, полірування та фінальна обробка.

Пломбування зубів – це не тільки відновлення їхнього здоров'я та функціональності, а й естетична реставрація для підтримки краси усмішки.

Не варто запускати проблему – запишіться на консультацію до нашої клініки, де допоможуть вилікувати будь-яке стоматологічне захворювання. Для вас ми підберемо відповідний сучасний пломбувальний матеріал, який буде оптимальним за якістю та бюджетом.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
33 голосів, оцінка: 4.03 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *