Користь та значення хірургічної стоматології

2502

Діагностика захворювань ротової порожнини, щелепно-лицьового відділу, способи їх лікування — все це відноситься до хірургічної стоматології. Також, її допомога необхідна при механічних ушкодженнях, запаленнях, вроджених і набутих дефектах пухлинних процесах, деформаціях.

 

Збереження зубів — мета сучасної хірургічної стоматології

Сьогодні метою стоматології є збереження зубів. У минулому столітті за складних випадків зуб видаляли, а зараз лікарі застосовують усі способи, щоб його зберегти. Істотну увагу хірургічна стоматологія приділяє зубозберігаючим операціями, якими є видалення різних новоутворень у м'яких або кісткових тканинах ротової порожнини, коронко-радикулярні сепарації ампутації коренів зубів, а також ряд методик лікування захворювань пародонту.

Крім того, сучасна хірургічна стоматологія активно використовує новітні технології, такі як лазерна терапія, комп'ютерне планування та навігація, мікрохірургія та інші інноваційні методи, що сприяють точнішому та менш інвазивному лікуванню. Це дозволяє зберігати зуби з меншими пошкодженнями навколишніх тканин, зменшує час відновлення пацієнта після операцій та забезпечує кращі результати лікування в цілому.

 

Специфіка та сфера застосування хірургічних операцій

Зубна хірургія | Фото 1 - Клініка Лукашука

Найпоширеніші новоутворення, що виникають у ротовій порожнині — кісти, кореневі чи радикулярні. Щоб видалити радикулярну кісту, яка може призвести до втрати зуба, виконують операцію з резекцією верхівки кореня, з її допомогою видаляється пухлина, а зуб зберігається. Якщо консервативне лікування одного з коренів трикореневого зуба неефективне, потрібне хірургічне лікування.

Один пошкоджений корінь ампутують і зуб стає двокореневим, зберігаючи повну функціональну активність. Коли карієс пошкодив двокореневий зуб у частині біфуркації (місце розходження коренів), використовують коронко-радикулярну сепарацію, коронка зуба розпилюється на дві частини, а корені роз'єднуються.

Таким чином, двокореневий зуб перетворюється на два однокореневих, забезпечується доступ до хворої порожнини та проводиться її лікування. Зубозберігаючими операціями вважаються всі хірургічні способи лікування пародонту. Вони сприяють зміцненню зубів, допомагають усунути осередки інфекції та провести реабілітацію хворих із такою складною проблемою.

 

Хірургічне втручання при пародонтиті

Є безліч консервативних методик лікування пародонтиту, але часто потрібне хірургічне втручання. Хвороба призводить до втрати всіх здорових зубів, також виникає ймовірність виникнення вторинної інфекції, що негативно діє на зубощелепну систему і на весь організм.

Фактично пародонтит — це прояв атрофії кісткової тканини альвеолярного відростка, що призводить до деформації зубоясенного з'єднання з наступним приєднанням інфекції. Організм страждає від появи маси ускладнень: синуситів, лімфаденітів, абсцесів, флегмонів та ін.

Також, інфекція може переноситися лімфогенним (за рахунок лімфи) та гематогенним (за допомогою крові) шляхом по всіх тканинах та органах. Терапевтичні методи лікування цих захворювань спрямовані на зняття запалення, а хірургічні — усувають осередки інфекції, частини патологічно змінених тканин, що сприяє подальшій регенерації м'яких та кісткових тканин.

 

Імплантація — перспективний напрямок хірургічної стоматології

Зубна хірургія | Фото 2 - Клініка Лукашука

У деяких випадках необхідно проводити підготовчі операції, що дають можливість сформувати товщину і висоту відростка альвеолярного, де планується встановити імплант. Коли зуб видалений, тканини не відчувають звичного жувального навантаження і атрофуються, ввести імплант у цю частину альвеолярного відростка неможливо. Тоді застосовують метод нарощування кісткової тканини за рахунок штучної чи власної кістки.

Загоєння після втручання може тривати понад чотири місяці. Раніше за цей період протипоказано встановлювати імплант. У ході імплантації на місце видаленого зуба встановлюють титановий штифт. Методи встановлення імплантів підбирають залежно від типу протеза. Найпоширеніші — внутрішньокісткові імпланти, їх існує безліч різновидів. Зовні протез покривають коронкою, найчастіше це різні варіанти металокераміки.

Рекомендується вводити імплант і робити коронку в одному стоматологічному центрі. Тоді пацієнт отримує гарантію, що при невдалій імплантації чи появі ускладнень не треба буде бігати від одного фахівця до іншого, намагаючись з'ясувати, хто з них відповість за те, що трапилося. Метод імплантації дуже рідко характеризується ускладненнями.

Багато залежить від професіоналізму лікаря, його досвіду та якості імпланту. Пам'ятайте, що фахівець, який проводить імплантацію, повинен мати сертифікат, що підтверджує право на проведення такого лікування.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
26 голосів, оцінка: 4.5 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *