Молочні та корінні зуби. У чому відмінності?

14372

Поява зубів – неймовірно хвилюючий етап у житті дитини та її батьків. Спочатку у крихітки з'являються перші молочні зубки. Цей процес може бути досить болючим для малюка, але стійко переживши його, він обзаводиться двадцятьма красивими зубками. Після цього сім'я може ненадовго видихнути. Ну а потім на дитину чекає ще більш захоплюючий досвід – зміна молочних зубів корінними.

Цей процес триває не один рік і може викликати різні питання як у дітей, так і батьків. Коли в нормі починається зміна зубів на постійні? Коли потрібне видалення молочних зубів? Чим перші зубки відрізняються від постійних? Відповімо у даній статті на найчастіші запитання.

 

Коли молочні зуби змінюються корінними?

Молочні зуби у дитини

Процес зміни молочних зубок на корінні починається у віці 6-7 років. Десь до 13 років усі тимчасові одиниці замінюються на 28 постійних і у дитини формується прикус. Фізіологія зміни зубів індивідуальна і залежить від багатьох особливостей організму дитини.

У нормі цей процес безболісний і не завдає такого сильного дискомфорту, як при прорізуванні молочних зубок. До 25 років у людей можуть прорізатися ще 4 одиниці і тоді усмішка в 32 зуби стає повноцінною. Це так звані зуби мудрості – треті моляри.

 

Чим молочні зуби відрізняються від постійних?

Молочні та корінні зуби мають однакову будову, однак у них таки є суттєві відмінності:

  • Молочні зубки одержали свою назву не просто так. Емаль у них біліша і іноді навіть має легкий блакитний відтінок. У постійних вона прозора з легким жовтуватим відтінком, тому візуально вони відрізняються.
  • Мінералізація постійних одиниць набагато вища.
  • Довжина корінних зубів більша, ніж ширина, та й за розміром вони значно перевищують молочні.
  • У порівнянні з постійними, у молочних зубок тонкий і короткий корінь, який формується вшир. За рахунок цього зародок постійної одиниці має достатньо простору, щоб рости.
  • Зміна молочних зубів на постійні

Зміна тимчасових зубів на постійні – це фізіологічний процес, який обумовлений зміною розміру щелепних кісток у міру дорослішання людини. У дорослих щелепа більша, тому і корінні зуби самі по собі більші.

 

Чому є молочні та корінні зуби?

Вже на 6-му тижні вагітності починається процес розвитку майбутніх зубів. Джерелом для цього є епітеліальна пластинка. До 14 тижня зубна тверда тканина вже активно формується. Спочатку це відбувається в тому місці, де в майбутньому буде видима частина зуба, а потім уже й у корені.

Коли ембріону вже 5 місяців формуються перші зачатки корінних зубів. Вони розташовані трохи вище за молочні. У момент народження у немовляти у тканинах щелепи практично повністю сформовано комплект зачатків постійних зубних одиниць.

Зубки з додаткової групи, які не мають попередників серед молочних, закладаються трохи пізніше. Найчастіше їх розвиток починається після досягнення дитиною 12-місячного віку. Це відбувається через те, що щелепа немовляти досить мала і в ній немає місця для всього набору зубів.

 

Які зуби в дітей з віком змінюються, а які ні?

У нормі зміна зубів починається у віці 5-6 років. Насамперед змінюються нижні різці. До 8-9 років зміняться верхні бічні різці. Через кілька років починають з'являтися премоляри. До 13-14 років черга доходить до іклів. Далі у дитини зростають ті одиниці, яких у комплекті молочних не було – треті моляри.

 

Як зрозуміти молочний зуб чи ні

Спочатку можна звернути увагу на форму: край у молочних зубів буває нерівним, а з кількома зубчиками. Трапляється, що окремі молочні зуби не випадають і є сусідами з корінними вже у дорослої людини. Визначити який із них корінний, а який молочний можна в стоматологічній клініці за допомогою рентгенографії.

 

Чому постійні зуби темніші за молочні?

Вся справа в тому, що у молочних зубів більш насичена і тонка емаль, через що вони виглядають білішими. У корінних вона прозора і через неї проглядається дентин, природний відтінок якого може варіюватися від світло-жовтого, до темного.

Колір емалі зубів

 

Скільки молочних зубів у дитини

Всього в нормі має бути 20 молочних зубок, що сформувалися, по 10 на кожній з щелеп: вісім центральних і бічних різців, чотири ікла і 8 перших і других молярів. Їхнє основне завдання полягає в тому, щоб сформувати достатній простір для подальшого зростання корінних одиниць, що замінюють молочні.

 

Чи потрібно видаляти молочні зуби, якщо ростуть постійні

Коли починається процес зміни зубів, втручатися в нього без потреби стоматологи не рекомендують. Видаляти зубки без показань не потрібно, тому що це може погано вплинути на зростання та розвиток постійних одиниць. Тільки в ряді винятків, наприклад, коли молочний зубик сильно пошкоджений карієсом, або запізнюється прорізування, фахівець може призначити видалення.

Видалення може бути рекомендоване у таких випадках:

  • у дитини розвинувся періодонтит чи пульпіт;
  • коронка сильно хитається і завдає біль під час жування;
  • через карієс зубик не підлягає відновленню.

Серед протипоказань до проведення такої процедури можна відзначити:

  • хронічні захворювання;
  • порушення згортання крові;
  • гострі інфекційні захворювання;
  • осередки запалення у роті (гінгівіт, стоматит тощо).

 

Молочні зуби: що впливає на їхню зміну

Завдання батьків – уважно стежити за здоров'ям дитини, адже зубні проблеми можуть стати причиною багатьох ускладнень у майбутньому. Потрібно вміти відрізняти тимчасові та постійні зубки, щоб процес прорізування проходив під контролем. На те, як протікатиме цей процес, впливає ряд факторів. Серед них:

  • Спадковість – швидкість, з якою з'являтимуться нові зубні одиниці залежить від генетичної схильності дитини.
  • Раціон – батьки повинні підтримувати збалансований раціон, куди входитиме оптимальна кількість БЖВ, а також необхідних для зростання та розвитку вітамінів та мінералів.
  • Фізичний та емоційний стан – часті стресові стани, надмірні фізичні навантаження та хвороби можуть уповільнити прорізування.
  • Погана гігієна ротової порожнини – видалення молочних зубок найчастіше відбувається через сильне каріозне ушкодження. Це заважає нормальному розвитку корінних. Щоб запобігти цьому, слід прищепити дитині звичку правильно і регулярно доглядати порожнину рота.

Контролювати стан дитячих зубок дуже важливо – для цього слід регулярно відвідувати стоматолога. У стоматологічній клініці працюють досвідчені фахівці, які використовують інноваційне обладнання в комплексі з індивідуальним психологічним підходом до кожної дитини. Лікування без болю та сліз допоможе малюку в майбутньому не боятися стоматологів та відповідально підходити до здоров'я своєї усмішки.

Дитячий лікар-стоматолог у клініці Лукашука

 

Чому не випали молочні зуби?

Буває так, що тимчасовий зуб не хоче залишати свого маленького власника. Такі одиниці називають персистентними. Це трапляється через те, що не були сформовані зачатки корінних або вони не можуть витіснити молочні. Серед найчастіших фізіологічних причин такого порушення можна назвати:

  • будь-які патологічні процеси, що розвиваються у тимчасових зубах;
  • брак вільного простору чи неправильне положення, що заважає постійному прорізатися;
  • зачаток розташований надто глибоко і не може вийти самостійно;
  • гормональні порушення, збій обміну речовин;
  • травмування твердих чи м'яких тканин ротової порожнини;
  • аномалії розвитку зубощелепної системи;
  • генетична схильність.

Окремо варто розглянути патологічні процеси, які можуть стати на заваді нормальному прорізуванню. Проблемні молочні зуби можуть спричинити те, що зачатки постійних розвиватимуться неправильно. Наприклад, невилікуваний періодонтит, який виникає на тлі занедбаного карієсу або хвороб пародонту. Якщо не позбавитися інфекції, вона може вразити і зачаток постійного зуба.

Саме тому лікувати дитячі зубки потрібно так само, як і дорослі, а не списувати все на те, що вони зрештою випадуть. Своєчасні візити до дитячого стоматолога допоможуть дитині надалі обзавестися здоровою усмішкою на всі 32 зуби.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
22 голосів, оцінка: 4.2 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *