Як вирівняти кривизну зубів?

5259

Домогтися гарної посмішки реально. Сучасна стоматологія допоможе відбілити та вирівняти зуби, позбутися карієсу і хвороб ясен. Отримати бажаний результат можна різними методами. 

За статистикою, дефекти прикусу мають до 90% населення землі. Неправильне взаємне розташування елементів зубного ряду — не тільки естетична проблема. Воно призводить до таких наслідків, як: хвороби травної системи; карієс, пародонтит; захворювання скронево-нижньощелепного суглоба; головні болі, порушення дикції.

Формування неправильного прикусу | Фото 1

Основні причини формування неправильного прикусу:

  • генетичні патології; 
  • порушення процесу внутрішньоутробного розвитку дитини; 
  • шкідливі звички (наприклад, скрипіння зубами (бруксизм)); 
  • відсутність у раціоні твердих продуктів, овочів і фруктів; 
  • деякі захворювання (рахіт, парадонтит); 
  • травми; 
  • рання зміна молочних зубів;
  • неправильна поза дитини під час сну. 

Багато зірок кіно та естради, моделей, відомих політиків, людей публічних професій мають проблеми з прикусом: Кіра Найтлі, Ванесса Параді, Летиція Каста, Кірстен Данст, Кейт Мосс, Том Круз та інші. Більшість представників шоу-бізнесу прагнуть отримати ідеальну посмішку і виправляють недоліки зовнішності, встановлюючи вініри або порцелянові протези.

Володарі неправильного прикусу на прийомі у стоматолога запитують, до скількох років можна вирівняти зуби? Усунути косметичні недоліки та вилікувати захворювання можна в будь-якому віці. Що раніше буде розпочато лікування, то швидше і простіше досягти позитивного результату. Люди старшого віку після лікування змушені тривалий час носити капи, що підтримують зуби в правильному положенні. 

 

Чим можна вирівняти зуби?

Популярний спосіб вирівнювання зубів — брекет-системи. Це ефективний метод лікування, але не всі пацієнти готові тривалий час носити складні, інколи неестетичні конструкції, що спричиняють певний дискомфорт, вимагають ретельної гігієни порожнини рота та безлічі пересторог під час прийому їжі.

Брекет-система на зуби | Фото 2

Скільки носять брекети? Тривалість лікування індивідуальна, її визначає стоматолог-ортодонт після обстеження порожнини рота пацієнта. Зазвичай термін корекції зубного ряду — не менше року. Часто після лікування необхідно 1,5-2 роки носити ретейнери для закріплення результату, щоб зуби не повернулися в колишнє положення і не розхитувалися.

Брекети винайшов 1886 року Едвард Гартлі. Прототип брекет-систем з'явився 1028 року. Відтоді конструкція зазнала значних змін. Нові технології дали змогу створити сучасні види брекет-систем, що забезпечують комфорт і швидкий результат. У них зручно спілкуватися, приймати їжу, вести бесіди.

У деяких випадках встановлення брекетів протипоказане. Обмеженнями для такого виду лікування вважають наявність парадонтозу, цукрового діабету, онкології, запальних захворювань порожнини рота, хвороб кровоносної системи, туберкульозу, психічних розладів, великої кількості депульпованих зубів.

 

Чи можливе вирівнювання зубів без брекетів? 

Люди часто задають це питання, коли не бажають носити брекети. Стоматологи пропонують кілька варіантів вирішення проблеми:

  • ортодонтичні пластинки (ефективні у віці до 10-12 років);
  • лікувальні вправи (підходять для корекції несуттєвих недоліків); 
  • трейнери;
  • капи-елайнери;
  • реставрація;
  • вініри та люмініри;
  • повне або часткове протезування. 

Капи-елайнери | Фото 3

Вибір способу корекції прикусу проводить ортодонт на підставі поставленого діагнозу, наявності показань і протипоказань, побажань пацієнта. Найпоширеніші дефекти зубного ряду (поворот зубів навколо осі, скупченість, вузьке піднебіння, дистальний, мезіальний, відкритий прикус) можна виправити без використання брекет-систем. Іноді лікарі використовують комбінацію кількох видів лікування (поєднання пластинок і кап, реставрацію зубів і встановлення вінірів).

 

Чи можна спиляти кривий зуб і наростити рівний?

Якісне встановлення брекет-системи виправить неправильний прикус, допоможе розширити щелепу, перемістити зуби в потрібне положення. У деяких випадках ортодонти та пацієнти вибирають інші способи корекції зубного ряду. 

За наявності несуттєвих дефектів прикусу, наприклад, у разі повороту одного із зубів навколо вертикальної осі, простіше і швидше виконати обточування і художню реставрацію. Процедура проводиться протягом одного відвідування стоматолога і гарантує відмінний косметичний ефект.  

Метод художньої реставрації фотополімерами також ефективний у разі потемніння емалі зуба, наявності великих видимих пломб, плям, смуг, у разі відколів і тріщин. Під час лікування стоматологи прагнуть максимально зберегти природні тканини зуба. 

У разі глибоких уражень зуба, за наявності великої кількості викривлених і пошкоджених елементів зубного ряду, встановлюють коронки та мости з фарфору або металокераміки.  Що більше пошкодження зуба, то більшу кількість дентину доводиться сточувати. 

Головна перевага методу — можливість швидко отримати рівні зуби без брекетів, досягнення відмінного косметичного ефекту і відновлення функцій зубів за 2-3 відвідування лікаря. 

Білі зуби після реставрації в клініці Лукашука | Фото 4

 

Способи вирівнювання зубів

Розглянемо докладно, як вирівняти зуби без брекетів. 

  1. Знімні пластинки встановлюють дітям до 12 років. Існує кілька типів таких конструкцій — для зміни форми щелеп, для виправлення скупченості зубів, для корекції ширини піднебіння, для усунення щілин між зубами. Вони можуть бути знімними і незнімними. Ортодонт підбирає відповідний варіант залежно від діагнозу пацієнта. Пластинки носять 8-36 місяців. У міру вирівнювання елементів зубного ряду і зростання щелепи ортодонтичні вироби замінюють новими. 

  2. Лікувальна гімнастика застосовується за незначних дефектів прикусу, часто використовується паралельно з іншими способами корекції. Спеціально підібраний комплекс вправ допомагає зняти спазм м'язів, сприяє правильному взаємному розташуванню щелеп.

  3. Трейнери являють собою двощелепні силіконові капи, які фіксують щелепи в правильному положенні. Найчастіше використовуються в дитячому віці. У дорослих застосовуються для закріплення результатів лікування брекет-системами. 

  4. Елайнери — набір стоматологічних кап із прозорого пластику, практично непомітного на зубах. Конструкції виготовляються на основі 3D-моделювання правильного прикусу. Поступова, послідовна заміна кап допомагає вирівняти зуби, виправити їхнє взаємне розташування. Вироби необхідно носити цілодобово, знімаючи лише для гігієнічних процедур і прийому їжі.

  5. Вініри та люмініри являють собою тонкі фарфорові накладки, що фіксуються на передній поверхні зуба. Перш ніж встановити вініри на нерівні зуби, поверхню злегка обточують (на глибину 0,5-1 мм). Метод гарантує відмінний косметичний ефект, відсутність дискомфорту під час розмови, прийому їжі. Протягом усього терміну служби накладок потрібно дотримуватися запобіжних заходів (не вживати тверду їжу (горіхи, насіння, кісточки), а також фарбувальні продукти (кава, чай, ягоди)). За правильного догляду, люмініри прослужать 15-20 років. За необхідності їх можна зняти та замінити новими. 

  6. Протезування за допомогою коронок або фотополімерну реставрацію обирають при значному пошкодженні зубів та небажанні пацієнта проходити тривалий курс лікування брекетами. Для проведення корекції значну частину коронки зуба сточують і на культі, що залишилася, встановлюють протез.

Якісно і безболісно вирівняти зуби з використанням сучасних ортодонтичних технологій можна в нашій стоматології.

Дівчина з брекетами | Фото 5

 

Виправлення прикусу без брекетів

У загальному вигляді процес випрямлення зубів без брекетів проходить у 8 кроків:

  1. Діагностика — виконуються огляд, рентгенологічні дослідження, КТ та інші види обстежень для визначення проблем із прикусом та їхніх причин. Проводяться консультації із суміжними фахівцями. 

  2. Обирається спосіб лікування (залежно від діагнозу та побажань пацієнта).

  3. Виконують підготовку зубів до виправлення прикусу (проводять лікування карієсу, пародонтозу, інфекцій ротової порожнини).

  4. Створюються зліпки, комп'ютерні моделі прикусу, виготовляються ортодонтичні конструкції: пластинки, вініри або капи.

  5. Вироби встановлюють у порожнині рота, за необхідності виконують їхню корекцію. 

  6. Пацієнта навчають правил гігієни порожнини рота, методів догляду за пластинками, вінірами, люмінірами, коронками. 

  7. Після встановлення конструкцій пацієнт повинен періодично відвідувати стоматолога для контролю стану зубного ряду і встановлених ортодонтичних виробів. 

  8. Після закінчення лікування виконують зняття конструкцій, чистку, шліфування, полірування зубів.

Після вирівнювання зубів пацієнт має дотримуватися правил гігієни порожнини рота, утримуватися від вживання жорстких і твердих харчових продуктів. Для закріплення отриманого ефекту лікар може порекомендувати носіння кап. Під час занять травмонебезпечними видами спорту (єдиноборства, хокей, автоперегони) слід захищати зуби спеціальними масками, капами. 

Досягнення сучасної стоматології дають можливість виправити найскладніші дефекти прикусу й отримати "голлівудську" усмішку.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
22 голосів, оцінка: 4.6 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *