Як знімають брекети та брекет-системи?

9033

Процедура зняття брекетів

Брекет-система – це незнімна ортодонтична конструкція, яка допомагає виправити навіть дуже складні патології прикусу у будь-якому віці. Багато хто, хто мав досвід носіння «дужок», розповідають про складнощі та труднощі, які вони відчували спочатку після встановлення. Згодом неприємні та болючі відчуття проходять і настає рутинний період носіння брекет-системи, який може тривати в середньому 1,5-2 роки.

Носіння брекетів | Фото 1 - Клініка Лукашука

 

Як відбувається процедура зняття брекетів?

Для будь-якої людини, яка проходить подібне ортодонтичне лікування, етап зняття брекетів вважається довгоочікуваним. Терпіння пацієнта винагороджується гарною усмішкою з рівними здоровими зубами. Проте не всі знають, як саме знімають систему та що робити після зняття брекетів.

Фахівці стоматологічної клініки Лукашука в Києві хочуть розповісти вам про всі особливості зняття та адаптації після ортодонтичного лікування.

 

Скільки потрібно носити брекети?

Тривалість лікування аномалій прикусу завжди індивідуальна. Мінімальний період від моменту встановлення до знімання брекет-системи складає до року. У найскладніших ситуаціях лікування може тривати близько 4 років. Саме тому так потрібно вибрати таку систему, яка буде фізіологічно, психологічно та естетично комфортною для людини. Вартість зняття брекетів найчастіше входить у загальний пакет послуг ортодонтичного лікування даною конструкцією.

 

Чому не можна поспішати зі зняттям брекетів?

Швидкість руху зубів становить приблизно 0,3 мм на місяць для нижньої щелепи та 0,8 мм для верхньої. Ортодонти не радять збільшувати тягу для прискорення даного процесу, оскільки це може призвести до того, що після зняття брекетів зуби поступово можуть повернутися у вихідне положення. Відбувається це через те, що кістково-зв'язувальному апарату не вистачає часу повноцінно адаптуватися до іншого стану зубів.

Коли знімати брекети? | Фото 2 - Клініка Лукашука

 

Коли можна знімати брекети?

Знімання конструкції здійснюється після того, як вдалося досягти спочатку планованого результату, а ризик повернення зубів до вихідного положення стає мінімальним. Тривалысть експлуатації вирівнювальної системи залежить від кількох факторів:

  • Складність викривлення прикусу – виправити викривлення кількох зубів можна загалом протягом року. Для складніших аномалій прикусу може знадобитися 1,5-4 роки.
  • Вік – у дітей зуби швидше приймають правильне положення завдяки більшій податливості тканин та швидкої адаптації. У дорослих лікування зазвичай триває більше часу.
  • Вид конструкції – швидше та ефективніше з викривленням зубів справляються сапфірові та металеві скоби, керамічні працюють трохи повільніше.
  • Дотримання правил ортодонтичного лікування – пацієнт повинен з певною регулярністю відвідувати ортодонта для підтягування дуги, суворо дотримуватися правил гігієни ротової порожнини та дотримуватися дієти. Інакше лікування може затягнутися та протікати складніше.
  • Ціль – носити систему до повного виправлення прикусу не завжди доцільно. Іноді достатньо позбавитися певного естетичного дефекту. Коли посмішка набула гарного вигляду, а відхилення прикусу не завдають пацієнту дискомфорту, ортодонт може запропонувати зняття конструкції.
  • Зрозуміти, що лікування прийшло до завершення і настав час зняти брекети, самостійно не вийде. Для цього потрібно пройти діагностику та зробити знімки щелеп. Тільки після цього фахівець може дати висновок про те, чи час знімати брекет-систему. Для цього буде достатньо лише одного візиту до ортодонта.

 

Основні етапи зняття брекет-системи

1. Фіксація розширювача для рота (ретрактора)

На початку процедури лікар встановлює пацієнту еластичний силіконовий ретрактор у порожнину рота. Такий розширювач дозволяє зафіксувати щелепи в такому положенні, щоб у ході видалення дуги та замочків лікарю нічого не заважало, а також щоб випадково не травмувати язик чи ясна стоматологічним інструментом.

Фіксація розширювача рота | Фото 3 - Клініка Лукашука

Оскільки процедура триває близько 30 хвилин, висидіти цей час із широко відкритим ротом пацієнтові дуже важко. Розширювач допомагає зняти напругу зі зв'язок і м'язів щелепи, щоб пацієнт не відчував дискомфорту і міг розслабитися.

 

2. Видалення складових конструкції

У пацієнтів з лігатурною брекет-системою потрібно спочатку зняти еластичні гумки за допомогою пінцету. Після цього фахівець прибирає з конструкції дугу, що коригує, використовуючи кронштейн. Якщо ж пацієнт носив конструкцію, що самолігується, замочки відкриваються спеціальним інструментом.

Видалення конструкцій брекетів | Фото 4 - Клініка Лукашука

Щоб видалити скоби з кожного зуба, лікар використовує спеціальні щипці для зняття брекетів. При установці вони фіксуються стійким фторовмісним клеєм, який приклеює під впливом ультрафіолетового променя. Ризик пошкодження емалі при цій процедурі дуже великий, тому її обов'язково потрібно довіряти професіоналу і не намагатися зняти скоби самостійно.

Лише у невеликої кількості пацієнтів болять зуби після зняття брекетів, проте більшість відчуває полегшення. Може також відчуватися, ніби зуби хитаються або взагалі відсутні в роті. Це цілком нормально і проходить через 1-2 дні.

 

3. Шліфування емальованого покриття зубів

Після зняття брекет-системи лікар очищає емаль від залишків клею спеціальною насадкою для бормашини – фініром. Після цього виконується реставрація зубів після зняття брекетів: видаляються тверді відкладення нальоту, виконується шліфування та полірування емалі.

 

4. Професійне глибоке чищення

Зазвичай після зняття проводиться шліфування, а при наступному візиті – професійна гігієна та відбілювання зубів після зняття брекетів. В результаті пацієнт може насолоджуватися здоровою, рівною та білою посмішкою.

 

5. Ремінералізація емалі

Для зміцнення емалі та насичення зубних тканин корисними речовинами проводиться фторування та ремінералізація спеціальними препаратами.

Ремінералізація зубів | Фото 5 - Клініка Лукашука

 

Скільки триває процедура зняття брекетів?

Процедура зняття триває недовго. Видалення замочків виконується лікарем дуже швидко - зазвичай з усіма вдається впоратися лише за 5-10 хвилин. Ще близько 5 хвилин займе шліфування. Також можуть бути потрібні деякі додаткові процедури, які займуть не більше півгодини.

Ще хвилин 20-30 займе обговорення подальших рекомендацій щодо догляду та закріплення результатів з ортодонтом. Тому пацієнту достатньо відвести близько години на зняття брекет-системи, після чого можна повертатися до повсякденних справ.

 

Чи болять зуби після зняття брекетів?

Сама процедура проходить для пацієнта безболісно, ​​він може відчувати лише незначний вплив. Якщо фахівець впорався зі своєю роботою добре і швидко, після зняття брекетів зуби не болітимуть. Допускаються незначні незвичні відчуття, які швидко минають. Якщо ж ви відчуваєте біль, варто звернутися до свого лікаря за консультацією.

 

Зняття брекетів і встановлення ретейнерів

Багато пацієнтів запитують, що потрібно носити після зняття брекетів для закріплення отриманого результату. У ретенційний період пацієнту може бути призначено:

  • Незнімний ретейнер – міцний тонкий дріт, що фіксується на пломбувальний матеріал або стоматологічний клей зі зворотного боку зубів. Він абсолютно непомітний під час носіння, не викликає дискомфорту, не заважає їсти і не порушує дикцію;
  • Знімний ретейнер - найчастіше являє собою силіконову капу або пластину з акриловою базою та металевою дугою. Кожен із варіантів виготовляється за індивідуальними відбитками щелеп. Одягати знімний ретейнер потрібно або на період сну або носити весь час.

Установка ретейнерів | Фото 6 - Клініка Лукашука

Скільки носити ретейнери після зняття брекетів залежатиме від індивідуальних особливостей пацієнта. Зазвичай цей період становить половину тривалості терміну носіння брекетів. Але в деяких випадках носити ретейнер доводиться набагато довше чи навіть усе життя.

 

Що роблять після зняття брекетів?

Догляд за зубами після носіння брекетів повинен складатися зі щоденного гігієнічного чищення зубів, регулярних візитів до стоматолога для відстеження змін прикусу, а також професійного чищення кожні півроку.

Скільки коштує зняття брекетів, ви можете вже зараз дізнатися, звернувшись до стоматологічної клініки Лукашука. Ви також отримаєте всю необхідну інформацію про процедуру і зможете записатися на прийом до ортодонта.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
24 голосів, оцінка: 4.8 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *