Що Робити Якщо Кровоточать Ясна

Інформація, надана в статті, не може бути використана для постановки діагнозу, призначення лікування і не заміняє консультацію лікаря.
Дата создания: 27.01.2020
Дата последнего редактирования: 22.03.2021
2104

Коли кровоточать ясна, це непокоїть кожного. Кров може бути свідченням того, що м'які тканини ротової порожнини травмовані. Однак у деяких випадках кровоточивість є лише одним із симптомів складного пародонтичного захворювання або порушення роботи внутрішніх органів.

Зрозуміти, чи варто турбуватися, а також оперативно вирішити проблему з кровоточивістю ясен, допоможуть досвідчені фахівці стоматологічної клініки Лукашука у Києві — тут працюють оперативно, надають гарантії якості, безпеки та безболісності.

 

Чому кровоточать ясна: основні причини

Найчастіше кровоточивість виникає внаслідок травмування чи запалення слизових оболонок ротової порожнини. Процеси запалення не можуть виникнути безпідставно. Між поверхнею коронки зуба і ясен є так звана ясенна борозна. При недостатній гігієні ротової порожнини в цій борозні накопичується зубний наліт, який є сприятливим середовищем для розмноження бактерій.

Патогенна флора в ротовій порожнині

Патогенна флора призводить до витончення епітеліального шару, що провокує ламкість судин і як наслідок — кровотечу. Скупчення нальоту також мають властивість тверднути, через що утворюється зубний камінь. Саме тому таке важливе професійне чищення зубів раз на півроку.

Крім неякісної гігієни ротової порожнини, кровоточивість може бути спричинена такими причинами:

  • Механічні пошкодження — навіть легке травмування ясенних тканин зубною щіткою із жорсткою щетиною, твердими продуктами, зубочистками тощо, може спричинити тимчасову кровотечу. Вона проходить досить швидко в міру загоєння рани і триває максимум 7 днів. При серйозному пошкодженні або при постійному натиранні ясен ортодонтичною конструкцією (брекети, протези), кровоточення може трансформуватися у хронічне;
  • Захворювання порожнини рота — такі запальні захворювання як пародонтит, пародонтоз, гінгівіт тощо викликають ряд симптомів, серед яких дискомфорт, свербіж, кровотеча та неприємний запах із порожнини рота;
  • Захворювання внутрішніх органів — патологічні порушення шлунково-кишкового тракту, захворювання крові, захворювання верхніх дихальних шляхів інфекційного характеру, а також прийом деяких медикаментозних препаратів та алергічні реакції на лікарські засоби можуть спричинити те, що ясна кровлять. У цьому випадку рекомендується пройти комплексне обстеження організму та виявити причину патології;
  • Порушення гормонального фону — кровоточивість м'яких тканин часто відбувається під час вагітності у жінок. Причиною цього стають численні гормональні стрибки. Після народження дитини гормональний фон у більшості випадків відновлюється, і ясна приходять у норму.

Крім найпоширеніших причин виникнення кровоточивості, ця патологія може бути викликана авітамінозом, особливо нестачею вітаміну С. Передумовами можуть стати ослаблений імунітет, порушення прикусу, неякісне стоматологічне лікування.

Кровоточать ясна

Фахівці виділяють ще низку причин, через які у пацієнтів часто кровлять ясна:

  • Прийом препаратів, що розріджують кров. Дані медикаменти впливають таким чином, що кров втрачає свою оптимальну в'язкість і у пацієнта можуть відкритися кровотечі внутрішніх органів, у тому числі м'яких тканин ротової порожнини;
  • Недолік в організмі кальцію також може спричинити низку захворювань пародонту. Дефіцит зазвичай виникає на тлі неправильно підібраного раціону, через що людина недоотримує вкрай важливі мікроелементи;
  • Така шкідлива звичка як куріння згубно впливає на весь організм, знижує імунітет. Через це виникає дефіцит вітамінів А, С та інших незамінних речовин. Внаслідок цього виникає кровоточивість. У курців темніють ясна через всмоктування слизовими оболонками смол, які містяться у тютюні. Це призводить до витончення судин, що і провокує кровоточивість.

Після видалення зуба нетривале виділення крові є проявом норми. Дещо довше може кровити у разі видалення зубів мудрості, оскільки це більш травматична процедура для щелепи.

 

Як зупинити кров із ясен?

Є кілька способів, які допоможуть у випадку, якщо з ясен раптово потекла кров:

  • Для зупинки кровотечі можна використовувати тампон із стерильного бинту, просоченого хлоргексидином. Тампон слід щільно притиснути до ураженої ділянки та дочекатися, поки кров не зупиниться;
  • Незначне виділення крові допоможе зупинити настоянка календули чи ромашки (розводити рекомендується у питній воді температури тіла). Також можна використовувати звичайний ополіскувач для порожнини рота;
  • В аптеці продаються спеціальні смужки для ясен, які допомагають зняти запалення та кровоточивість. Їх приклеюють до ураженої ділянки та прибирають, коли проблема минає.

Ополіскувач для рота

 

Кровоточать ясна: що робити і як позбутися проблеми?

Коли у пацієнта кровоточать ясна, найчастіше це лише симптом складнішої проблеми. Позбутися цієї проблеми можна лише вилікувавши причину появи кровоточивості. Лікарі стоматологічної клініки Лукашука комплексно підходять до лікування захворювань ротової порожнини та за необхідності перенаправляють пацієнта до більш вузькоспеціалізованого фахівця. Результативність лікування безпосередньо залежить від кваліфікації стоматолога та відповідального підходу пацієнта.

Стратегія лікування складається на основі загального стану та першопричини проблеми. Комплексна терапія включає кілька обов'язкових пунктів:

1. Професійна гігієна та санація ротової порожнини

Ідеальним середовищем для розмноження патогенних бактерій є наліт, що накопичується на зубах і яснах. Найбільшу небезпеку становить утворення відкладень безпосередньо під яснами. Стоматологи клініки Лукашука використовують у своїй практиці передові технології чищення зубів, що допомагає запобігти захворюванню ясен.

2. Діагностика наявних пломб та ортодонтичних конструкцій

Якщо коронка, протез, брекет-система чи звичайна пломба встановлені неякісно, підвищується ризик появи вогнищ розмноження патогенних бактерій. Через це виникають запальні процеси, вилікувати які можна лише шляхом заміни пломб та ортодонтичних конструкцій.

3. Ознайомлення з правилами гігієни ротової порожнини

Регулярна і правильна гігієна ротової порожнини є невід'ємним етапом лікування кровоточивих ясен. Стоматолог наочно продемонструє як правильно та безпечно чистити зуби при наявних осередках запалення. Він також допоможе підібрати оптимальну за жорсткістю зубну щітку, пасту, ополіскувач, іригатор. Важливо розуміти, що відсутня чи неправильна гігієна загрожує серйозними проблемами аж до хронічного запалення ясен. Лікування запущених випадків складніше, дороге і тривале.

Лікування ясен у клініці Лукашука

За потребою пацієнтам призначаються спеціальні лікувальні препарати:

  • антисептики для полоскання рота;
  • антисептичні та протизапальні гелі;
  • антибіотики;
  • протизапальні медикаментозні препарати;
  • хірургічне втручання у занедбаних ситуаціях.

 

Що робити, якщо постійно кровоточать ясна?

Якщо дорогі пасти не допомагають і полоскання не дає належного результату, вилікувати запалені кровоточиві ясна допоможуть корисні поради фахівців клініки Лукашука:

  • В обов'язковому порядку слід записатися на професійне чищення зубів, щоб видалити наліт, що скупчився. Саме такі відкладення найчастіше провокують кровоточивість під час чищення зубів. Пацієнт також може відчувати у роті металевий присмак крові вранці.
  • Професійну гігієну рекомендується проводити не менше 2 разів на рік;
  • Зубну щітку слід міняти кожні 3 місяці, а краще частіше. Бажано вибирати м'яку щітку або із щетинками середньої жорсткості;
  • По можливості, варто пройти загальне пародонтичне лікування. У ході такого лікування в зубоясенні кишеньки вводиться спеціальний розчин. Він сприяє зменшенню цих кишень, завдяки чому в них менше накопичується наліт та залишки їжі, де розвивається патогенна флора;
  • Корисним гаджетом у щоденній рутині догляду за ротовою порожниною стане іригатор. Цей прилад потужним струменем води очищає всі відкладення між зубами. Це не тільки робить гігієну якіснішою, а й сприяє зміцненню ясенних тканин за рахунок природного масажу. Не варто боятися, що першу пару тижнів використання кров може йти сильніше, ніж зазвичай. Внаслідок постійної експлуатації кровоточивість помітно скоротиться, а відкладення каменів пригальмується;
  • Чистити зуби слід двічі на день, використовуючи як доповнення ополіскувач та зубну нитку (якщо немає можливості купити іригатор);
  • Хорошою допомогою в боротьбі з яснами, що кровоточать, стануть народні засоби. Коли ясна кровоточать досить сильно, можна вдатися до полоскання ротової порожнини відваром дубової кори;
  • У повсякденному раціоні повинні бути яблука, морква та інші тверді овочі та фрукти, які сприяють зміцненню ясен.

Що робити, якщо кровоточить ясна? Записуйтесь у стоматологічну клініку Лукашука, де вам буде надане безболісне та ефективне лікування. У клініці здійснюється точна діагностика, грамотна терапія, а також комплексне вирішення будь-яких проблем, пов'язаних із захворюваннями ротової порожнини. У розпорядженні стоматологів клініки є сучасне високотехнологічне обладнання та багаторічний досвід роботи із найсерйознішими випадками, що дозволить зберегти ваші ясна та зуби здоровими, міцними та красивими.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
23 голосів, оцінка: 4.3 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *