Дентофобія чи як припинити боятися стоматолога

2730

Під терміном «дентофобія» або «стоматофобія» розуміється патологічний страх візиту до зубного лікаря. Розлад досить поширений, оскільки для багатьох людей стоматологічний кабінет асоціюється з гострим зубним болем, неприємними відчуттями та безліччю медичних приладів та інструментів. Згідно зі статистикою, страх стоматологічного лікування різною мірою відчуває близько 1/3 людей.

Побоювання стоматолога взаємопов'язане з іншими фобіями, наприклад: страх голок (трифанофобія), страх лікарів (ятрофобія), страх блювання (еметофобія), постійного болю (альгофобія), страх дотику (афенфосмофобія) і т. д. Деякі випадки на що можуть призводити до негативних наслідків.

 

Основні причини виникнення дентофобії

Страх перед візитом до дантиста є результатом негативного досвіду, до того ж незалежно, прямий він чи непрямий. Стоматологічна робота часто включає хворобливе лікування кореневого каналу, заповнення порожнини, видалення і т. д. Часто вони вимагають від пацієнта місцевої анестезії. Люди, які бояться голок, більш схильні до цієї фобії.

Побоювання голки | Фото 1 – Клініка Лукашука

Іноді просто бачачи, як дорослий проявляє свій страх стоматолога, діти можуть почати боятися походу до зубного лікаря. Частина пацієнтів знаходить свого стоматолога байдужим, грубим чи безцеремонним під час лікування, що стає причиною постійного страху перед візитом до нього.

Спровокувати виникнення чи розвиток стоматофобії можуть навіть анімаційні фільми, книги, ТВ-шоу чи кіно, у яких часто зображують дантистів у негативному ключі. Ряд фільмів жахів, пов'язаних зі стоматологами, викликає фобію у людей з ослабленою психікою і підвищеною тривожністю.

Генетика теж може спричинити формування стоматофобії. На перший погляд здається, що занепокоєння з приводу проходження стоматологічного обстеження може бути спадковим. Але в медичному співтоваристві визнано, що характерні риси старших членів сім'ї часто передаються у спадок молодшим, особливо від батьків до дітей. Члени сім'ї та інші родичі, які страждають від інших фобій або мають підвищену тривожність, зазвичай можуть вплинути на психічну стабільність людини.

Фобії можуть бути результатом кількох причин. Включаючи довкілля, попередні травми та генетику.

Стоматологічний кабінет включає білі халати, антисептичні запахи, звуки свердління і яскраве світло. Через це у тих, хто боїться білих халатів або лікарів, можуть розвинутись симптоми дентофобії.

Деякі випадки остраху стоматологів виникають, коли немає очевидного зв'язку безпосередньо з подразником. Наприклад, у людини, яка зазнала фізичного, морального чи сексуального насильства, може розвинутися фобія стосовно дантистів.

Пацієнти, які перебувають у кабінеті стоматолога, нерідко відчувають свою безпорадність або відчувають, що зовсім не в змозі вплинути на події, що відбуваються в кабінеті дантиста. Подібне сприйняття викликано відсутністю контролю, лежачим становищем під яскравим світлом із широко відкритим ротом.

Хоча в цей час стоматолог просто видаляє або здійснює лікування кореневого каналу, людина цілком може бути налякана. Іноді дентофобія може виникнути у пацієнта через те, що під час минулого візиту до дантиста він спробував показати, що йому боляче, але стоматолог не звернув уваги і продовжив працювати.

Пацієнт у лікаря на прийомі | Фото 2 – Клініка Лукашука

 

Основні симптоми дентофобії

Дентофобія призводить до різних фізичних та психічних симптомів, серед яких:

  • Плач, крик, тремтіння, підвищена пітливість і нудота.
  • Панічна атака, яка виражається непереборним бажанням втекти чи сховатися, щоб захистити себе.
  • Одним із найпоширеніших симптомів є уникнення візиту до лікаря. Ті, хто страждає на фобію, можуть постійно відтягувати неминучий похід до стоматолога. Іноді це доходить до того, що виникають різні ускладнення, включаючи захворювання ясен, карієс і навіть проблеми з серцем.
  • Часто страх перед стоматологами вимагає великих витрат: погіршення стану ротової порожнини призводить до більш витратного лікування, включаючи: лікування кореневих каналів, дорогі мости, імплантати, коронки і т. д. Це стає порочним колом, оскільки людина з фобією відмовляється лікуватися. Через це проблеми зі здоров'ям лише погіршуються.
  • Погані зуби можуть вплинути на інші сфери життя людини, наприклад, стає складніше знайти хорошу роботу, успішно сходити на побачення чи зав'язати стосунки. Людина часто стає соціально замкненою, пригніченою, ізольованою.
    Це далеко не всі негативні наслідки, що виникають внаслідок надмірного страху зубного лікаря. Проте їх уже достатньо, щоби зрозуміти всю серйозність проблеми.

 

Як припинити боятися стоматолога

Позитивним моментом є можливість вилікувати фобію. Є багато методів, які в залежності від тяжкості захворювання використовуються психологами та 

іншими фахівцями у галузі психічного здоров'я для боротьби з дентофобією.

Пацієнт у лікаря на прийомі | Фото 3 – Клініка Лукашука

При появі проблем через дентофобію, які негативно впливають на здоров'я ротової порожнини та психічний стан, рекомендується негайно вдатися до допомоги кваліфікованих фахівців, щоб подолати її. Найбільш ефективні та поширені способи подолання страху перед дантистом:

  • Медичний фахівець може виписати ліки, що допомагають подолати панічні атаки та підвищену тривожність. Багато стоматологічних клінік працюють з психологами, які можуть надати інструменти та ресурси, щоб послабити занепокоєння пацієнта.
  • Практика «дбайливої» стоматології, згідно з якою фахівці прагнуть зменшити страх. Це робиться шляхом пояснення стоматологічних процедур, які виконуються лікарем. Іноді позитивний ефект дає програвання легкої музики, яка заспокоює дентофоба.
  • Ряд досвідчених стоматологів радить використовувати кульки-антистреси, використання яких послаблює схвильованість. Присутність члена сім'ї або близького друга для підтримки сприяє зменшенню впливу фобії на людину.
  • Гіпнотерапія може бути здійснена у разі крайнього ступеня дентофобії. Ці сеанси допомагають хворому розібратися в страху та «перепрограмувати» реакцію на нього.
  • Техніка, що часто використовується, — когнітивно-поведінкова терапія, яка спрямована на поступову зміну сприйняття ситуації. У процесі пацієнта вчать, як упоратися з нав'язливим страхом чи занепокоєнням. Дихальна техніка і медитація можуть допомогти розслабитися в процесі чищення або лікування зубів. Багато фахівців із психічного здоров'я пропонують людям із підвищеним занепокоєнням підраховувати кількість вдихів, які вони роблять під час глибокого дихання. Можна зробити цю процедуру перед входом до кабінету зубного лікаря або в кімнаті очікування, щоб привести себе до спокійного стану.

Пацієнт у лікаря на прийомі | Фото 4 – Клініка Лукашука

Корисно всіляко відволікати себе від того, що відбувається, причому можна проявити винахідливість. Поки ясна та зуби оглядаються, рекомендується подумати про що завгодно, крім того, що насправді відбувається. Це може бути щасливий спогад про гарне місце, країну чи місто, де пацієнт завжди мріяв побувати, або близька кохана людина. Як альтернативний варіант можна послухати улюблену музику або просто подивитися на картину на стіні.

Якщо ви нервуєте, повідомте про це заздалегідь. Попередьте про фобію під час дзвінка щодо запису на прийом стоматолога. Потім рекомендується нагадати це, коли пацієнт приїде до лікаря. Також слід повторити це лікарю перед початком лікувального сеансу.

Дантисти, як і інші медичні співробітники, звикли дбати про пацієнтів, особливо при виявленні ознак підвищеної тривожності або занепокоєння. Якщо дантист знає, що пацієнт почувається дискомфортно, ймовірно, він буде м'якше діяти в процесі роботи, а також допоможе подолати сильний страх.

Перед походом до лікаря рекомендується ретельно підготуватись. Якщо з моменту останнього прийому пройшло чимало часу, то можна приїхати заздалегідь, щоб отримати необхідні документи, направлення, заповнити бланки. Також обов'язково потрібно записати будь-які питання, пов'язані із зубами та процесом лікування, які цікавлять найбільше. Через підвищену нервозність людині складно сконцентруватися, тому є великий ризик забути всі сформульовані питання.

Стоматологічна клініка Андрія Лукашука надає якісне лікування зубів. Ми використовуємо сучасне обладнання, передові технології та методики. Професіоналізм співробітників та максимальна ефективність лікування – наші головні пріоритети, на яких побудована вся робота і життя компанії.

Якщо вам потрібні якісні стоматологічні послуги, телефонуйте за телефонами +38 (044) 299 35 23 , +38 (095) 778 63 77 . Також ви можете залишити запит через спеціальну онлайн-форму зворотного зв'язку на сайті.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
24 голосів, оцінка: 4.5 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *