Видалення зубного нальоту і каменів

Інформація, надана в статті, не може бути використана для постановки діагнозу, призначення лікування і не заміняє консультацію лікаря.

Видалення зубного каменю і нальоту | Фото 1

Ціни на видалення зубного каменю і нальоту

Послуга Ціна
Консультація пародонтолога

від 500 грн

Індивідуальний стерильний набір

200 грн

Комплексна професійна гігієна порожнини рота (ультразувк + Air Flow \ маска від чутливості) I категорія 1 щелепа

1000 грн

Комплексна професійна гігієна порожнини рота (ультразувк + Air Flow \ маска від чутливості) II категорія 1 щелепа

1250 грн

 

Жовтуватий наліт на емалі, як і зубний камінь, являють собою плівку з бактерій, залишків їжі та слизу. Такі відкладення не просто неестетичні, вони щодня завдають шкоди порожнині рота, провокуючи захворювання ротової порожнини.

Скупчення бактерій на зубах і яснах може бути викликано не тільки недостатнім доглядом за зубами, але й неправильно підібраними засобами гігієни, неправильним обміном речовин, прийманням антибіотиків і навіть недостатнім споживанням твердої їжі.

 

Що таке зубний наліт

Зубний наліт - це м'який, липкий безбарвний або трохи жовтуватий шар, який утворюється на поверхні зубів. Він складається з бактерій та продуктів їхньої життєдіяльності, слини, залишків їжі та інших органічних речовин. Бактерії в нальоті харчуються цукрами з їжі, яку ми вживаємо, і виділяють кислоти, що сприяють руйнуванню зубної емалі та формуванню карієсу.

Якщо зубний наліт не видаляється регулярно за допомогою чищення зубів та використання зубної нитки, він може затвердіти та перетворитися на зубний камінь. Зубний камінь вже не можна видалити звичайними гігієнічними методами та потребує втручання стоматолога.

Також зубний наліт може сприяти розвитку запальних захворювань ясен, таких як гінгівіт та пародонтит, а також бути причиною неприємного запаху з рота. Тому регулярна гігієна порожнини рота є ключовим фактором для запобігання утворенню зубного нальоту та пов'язаних з ним проблем.

Зубний наліт | Фото 2

Наліт на зубах

 

Що таке зубний камінь

Зубний камінь, також відомий як тартар, є затверділим зубним нальотом. Він утворюється, коли мінерали в слині реагують із зубним нальотом, який був видалений з поверхні зубів. В результаті цієї реакції наліт мінералізується і перетворюється на тверду, пористу речовину, що щільно прикріплюється до зубів.

Зубний камінь зазвичай формується у двох місцях:

  1. Над'ясновий зубний камінь: утворюється над лінією ясен і видно неозброєним оком. Він має грубішу поверхню, ніж зубний наліт, і може бути жовтого або коричневого кольору.
  2. Під'ясновий зубний камінь: утворюється під лінією ясен і може бути причиною серйозних проблем з яснами, таких як пародонтит.

Зубний камінь створює ідеальні умови для подальшого накопичення бактерій, що може призвести до запалення та захворювань ясен, а також до подальшого руйнування зубної емалі та формування карієсу.

Видалити зубний камінь у домашніх умовах практично неможливо. Це вимагає професійного чищення стоматолога, який використовує спеціальні інструменти для його видалення.

Зубний камінь | Фото 3

Видалення зубного каменю

 

Чим небезпечний зубний наліт і камінь

Відкладення нальоту і каменю – головні причини підвищеної чутливості зубів і неприємного запаху з рота. Крім того, вони провокують руйнування емалі, викликають кровоточивість і запалення ясен, а також неестетичну пігментацію і рухливість зубів.

У запущених випадках може виникати відшарування десни від зуба, а накопичені в утвореній «кишеньці» бактерії запускають небезпечний процес гниття.

Чистка зубного нальоту і каменю в кабінеті стоматолога позбавляє бактерій у найбільш важкодоступних місцях, запобігаючи карієсу та іншим захворюванням порожнини рота. Процедура зняття зубних відкладень є обов'язковою умовою багатьох стоматологічних маніпуляцій, таких як встановлення пломб, брекетів, протезування або імплантація.

 

Як проводиться видалення зубного нальоту і каменів

Чистка зубного нальоту здійснюється спеціальним ультразвуковим приладом – скейлером, який дробить твердий камінь на дрібні частини і видаляє їх за допомогою струменя води.

Процедура повністю безболісна і може викликати лише незначний дискомфорт у пацієнтів з дуже чутливими зубами.

Видалення зубного каменю і нальоту | Фото 4

Чистка зубів у клініці Лукашука

 

Другим етапом є піскоструминна обробка емалі, так званий «Air-Flow». Багато пацієнтів вважають Air-Flow відбілюванням, хоча це не так. Поверхня зуба обробляється під тиском розчином соди і води, таким чином висвітлюючи емаль на кілька тонів.

Піскоструминна обробка повертає зубам красивий білий колір і є відмінною профілактикою утворення нових зубних відкладень у майбутньому. Після завершення процедури чищення поверхня зубів вкривається спеціальним фторвмісним складом для кращого захисту емалі.

Щоб Ваші зуби якомога довше залишалися красивими і здоровими, стоматологи рекомендують здійснювати професійну чистку зубного нальоту і каменю не менше 1 разу на рік.

 

Лікар-пародонтолог:

Стоматологія Лукашука на Теремках

  • Чому йде неприємний запах з рота?

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
23 голосів, оцінка: 4.0 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *